Vi ste ovdje
Home > Kultura i tradicija > Istaknuti Bošnjaci > Biografije 100. bošnjačkih imama: Abdulhamid ef. Serdarević (1856-1912)

Biografije 100. bošnjačkih imama: Abdulhamid ef. Serdarević (1856-1912)

Poznat kao Munla efendija

Abdulhamid ef. Serdarević rođen je 1856. godine u Zenici. Njegov otac Muhamed ef. bio je poznati zenički muderris i imam. Osnovno vjersko obrazovanje stekao je pred svojim ocem, zatim je naukovanje nastavio u Travniku u Hadži Ali-begovoj medre­si pred Ahmedom ef. Žujom, uglednim alimom, porijeklom iz Stoca. Dersove je učio i pred Derviš ef. Korkutom, travničkim muftijom, i Fadilom ef. Kurtom, nasljednikom Ahmeda ef. Žuje.

Nakon smrti svog oca Abdulhamid preuzima imamske obaveze u džamiji Osman Čelebi mahale (poznatija kao Potočka džamija) u Zenici i muderrisa Sultan Ahmedove medrese. Tokom cijelog života bdio je nad knjigama. Pored arapskog, poznavao je i turski i perzijski jezik. Slovio je kao jedan od najpriznatijih ze­ničkih alima.

Prenosi se da je bio šutljiv, da se nije isticao i da ne bi go­vorio ako nije za nešto upitan. Ako bi bio upitan za kakvu me- selu, bilo dunjalučku ili ahiretsku, krupniju ili sitniju, uvijek bi pričekao. Često su ga znali po više puta pitati isto pitanje. Kad bi davao odgovore onda bi oni bili precizni, tačni i pametni. U svojim besjedama nije pokazivao znakove konzervatizma, fana­tizma, praznovjerja, bajki. Međutim, bio je poprilično liberalan. Nikad se nije protivio da se vjerski kitabi prevode na naš jezik.

Štaviše, isticao je besmislenost predavanja vjeronauke u mektebi- ma iz kitaba koji su pisani stranim jezikom. Njegova predavanja bila su posebno cijenjena. Nikada na predavanjima nije duljio. Bio je izuzetno rječit.

Cijeli svoj život proveo je u Zenici, osim medresanskog pe­rioda u Travniku. Samo dva puta je dolazio u Sarajevo, i nijed­nom se nije zadržao u njemu duže od jednog dana. Njegova smrt bila je veliki gubitak za Zenicu. Iza sebe je ostavio tri sina i dvije kćeri. Njegov najstariji sin Muhamed ef., također, spada u naše najpriznatije alime1.

[1]Vidi više: Merhum Abdul-hamid ef. Serdarević,U: Muallim,god. 3, broj 8, str. 120-124, Sarajevo, 5. maj 1913.

 

Preuzeto iz knjige: 100 bošnjačkih imama iz perioda 1912-2012"

Priredili: Ekrem Tucaković, Abdulgafar Velić i Mirnes Kovač;

format: A5; br. str. 224; povez tvrdi

Izdavač: El-Kalem

Narudžbe: http://elkalem.ba/index.php/100-bosnjackim-imama-iz-perioda-1912-2012.html

 

Akos.bA

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top