Vi ste ovdje
Home > Vijesti > Kolumne i intervjui > BiH pred vratima velikog pospremanja: Promijeniti status quo

BiH pred vratima velikog pospremanja: Promijeniti status quo

Penzionerska populacija na vlasti želi vidjeti onoga ko je u stanju ustrojiti zdravstveni sistem i pružiti im adekvatnu zdravstvenu zaštitu [EPA]

Ukoliko domovinu želimo učiniti prosperitetnom, neophodno je napraviti radikalne promjene u svim sferama društvenog života.

Piše: Amel Kovačević

Opća je ocjena da se bosanskohercegovačko društvo urušava, a razlozi za to mogu se sažeti u nekoliko riječi: posljedice rata, tranzicija, globalizacija/ kolonijalizacija, korupcija, nefunkcionalnost sistema, partiokratija, negativna selekcija, nedostatak vizije… Ukoliko želimo učiniti našu domovinu prosperitetnom, neophodno je napraviti radikalne promjene u svim sferama društvenog života.

Prije svega, moramo prestati tolerirati neuspjeh i neodgovornost u upravljanju državom i javnim institucijama. Blagostanje cijele nacije ovisi o uspješnosti u upravljanju javnim poslovima. Principi kao što su meritokracija, efikasnost, efektivnost, uslužnost i razvojni kapacitet stubovi su na kojima se mora graditi javna uprava, dovoljno ojačana da se može nositi s velikim izazovima koji stoje pred bh. društvom.

Blagostanje cijele nacije ovisi o uspješnosti u upravljanju javnim poslovima.

Prije svega, to znači investirati u proces pronalaska najefikasnijeg modela uprave u svim oblastima. Projekti Evropske unije za reformom javne uprave su potreban, ali ne i dovoljan uvjet kako bismo došli do željenog cilja. Treba nam nepristrasna ekspertiza, rasterećena kratkoročnih političkih interesa, koja će predložiti najadekvatnija rješenja u cilju maksimizacije beneficija za krajnje korisnike usluga ovog sektora. Ako to, između ostalog, znači veliko “rešetanje” svih uposlenih u javnoj službi, neka tako i bude, jer u interesu društva je da nas vode i pružaju nam usluge najbolji među nama, na svim nivoima i u svim sferama društva.

Teške i bolne odluke

Čuvajući radna mjesta nesposobnih mediokriteta hranimo aždahu koja će progutati budućnost naše djece. Kada se identificiraju adekvatna rješenja koja će Bosnu i Hercegovinu dovesti do zacrtanog cilja, neophodna je politička snaga koja može provesti teške i bolne procese. U protivnom, sve će ostati mrtvo slovo na papiru, dok će naša djeca tražiti sreću u društvima koja cijene kvalitet.

 

Opširnije na portalu Al Jazeere:

BiH pred vratima velikog pospremanja

 

Biografija autora

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top