Ekonomija

BH Telecom povećao dobit za 48,5 %

"Zahvaljujući odgovornom upravljanju i provođenju novih tehnologija, te donošenjem dobrih poslovnih odluka, BH Telecom je uspio osigurati vrhunske usluge korisnicima".

Kompanija BH Telecom je u prošloj godini ostvarila bruto dobit u iznosu 70,1 milion KM i u odnosu na planiranu, dobit je povećana za 48,5 posto.

Istaknuto je to danas u Sarajevu na godišnjoj pres-konferenciji ove kompanije na kojoj su predstavljeni rezultati poslovanja i najznačajnije aktivnosti u poslovanju tokom 2021. godine.

Premijer FBiH Fadil Novalić je rekao da su protekle dvije godine, zbog posljedica pandemije, bile veoma zahtjevne na zdravstvenom, ekonomskom i uopšte društvenom planu, ali da je BH Telecom uspješno reagovao i pokazao se društveno odgovornom kompanijom.

“Ta kompanija je, između ostalog, dala značajan doprinos u provođenju online nastave, a milion KM od njihove dobiti, u dogovoru sa Vladom FBiH, izdvojen je za kupovinu potrebnih medicinskih sredstava. Zahvaljujući odgovornom upravljanju i provođenju novih tehnologija, te donošenjem dobrih poslovnih odluka, BH Telecom je uspio osigurati vrhunske usluge korisnicima”, istakao je Novalić.

U 2021. godini koja je jedna od najznačajnijih godina za ovu kompaniju kada je riječ o ulaganjima u digitalnu transformaciju i u produkciju domaće kinematografije, BH Telecom je u budžet FBiH uplatio 76,5 miliona KM. U tom iznosu je sadržana i dodatna dividenda od 45 miliona KM za finansiranje infrastrukture Aerodroma Bihać, kao i izgradnju cestovne infrastrukture u Tuzlanskom kantonu, prenose Vijesti.ba.

“Treba naglasiti da je BH Telecom u prethodnoj deceniji uplatio u budžet Federacije BiH čak 756,9 miliona KM. Kao predstavnik Vlade FBiH, vlasnika ove javne kompanije, ponosan sam poslovnim rezultatom BH Telecoma, kao i partnerskom saradnjom sa menadžmentom društva”, rekao je Novalić.

Federalni ministar prometa i komunikacija Denis Lasić je rekao da su postignuti finansijski rezultati zaista impresivni i svrstavaju BH Telecom u najveće kompanije koje već godinama značajno doprinose budžetu FBiH.

“Vjerujem da smo svi svjesni izuzetnog značaja BH Telecoma za cjelokupno bh. društvo kao telekom operatora koji pomjera granice u tehnološkom smislu, ali i kao kompanije koja je napravila iskorak i koja je u prethodnom periodu pokrenula izgradnju jedinstvene platforme za audio-vizuelni sadržaj BH Contentlab, pokrenula platformu za start-up projekte BH Techlab sa najvećim budžetom za inovacije u iznosu od 15 miliona KM, te realizovala aktivnosti na ostvarivanju saradnje sa svjetski priznatim IT kompanijama i domaćim IT kompanijama sa kojima kreira najsofisticiranija rješenja za tržište u BiH i izvan BiH”, izjavio je Lasić.

Predstavljajući najznačajnije finansijske pokazatelje poslovanja ostvarene u 2021. godini, generalni direktor BH Telecoma Sedin Kahriman je naveo da su ukupni prihodi ostvareni u iznosu 471,6 miliona KM, što je više za 14,5 miliona KM u odnosu na ostvarenje prihoda iz 2020. godine, odnosno za 1,1 milion KM više u odnosu na godišnji plan prihoda. Ukupni rashodi iznosili su 401,5 miliona KM i manji su u odnosu na prethodnu godinu.

Kahriman je istakao da je povećan broj korisnika usluga BH Telecoma, odnodno zabilježeno je povećanje broja prepaid, postpaid, kao i korisnika Moja TV baze.

“U periodu od 2018. do 2021. godine BH Telecom je podržao više od 2.500 različitih projekata, manifestacija i društveno korisnih aktivnosti pravnih lica sa područja cijele BH sa ukupnim iznosom od oko 13 miliona KM dok smo u zadnjih deset godina donirali ukupno 10 miliona KM”, rekao je Kahriman, dodajući da je BH Telecom postao predvodnik digitalne transformacije.

Namjera BH Telecoma, po njegovim riječima, jeste da bude ključni partner, da u nekim projektima bude nosilac konzorcija, a u nekim strateški partner za implementaciju projekta i rješenja koja će dati doprinos izgradnji digitalnog društva.

Tako je danas demonstriran prvi smart poligon u BiH koji se realizuje u okviru BH Smart Lab platfome BH Telecoma. Smart poligon je skup lot usluga koje korisnicima nude na jednom mjestu pametna rješenja u vidu pametnog parkinga, pametne punionice, pametne rasvjete i pametnog odvoza smeća.

Akos.ba

Povezani članci