Vijesti iz zemlje

BH Telecom o sankcijama Mehmedagiću: Pozivamo SAD da dostavi dokaze o zloupotrebi telekomunikacijskog sistema

Iz BH Telecoma pozivaju ambasadu SAD da što prije sve dokaze, informacije i saznanja o eventualnoj zloupotrebi telekomunikacijskog sistema BH Telecoma dostavi nadležnim pravosudnim institucijama BiH jer, kako navode, tvrdnje iznesene u...

z BH Telecoma saopštili su da su neprijatno iznenađeni navodima iznesenim u saopštenju američkog Ministarstva finansija i trezora u dijelu obrazloženja uvedenih sankcija za bivšeg generalnog direktora Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA) Bosne i Hercegovine Osmana Mehmedagića, u kojem se spominje i najveća telekomunikacijska kompanija u BiH, prenosi Anadolija.

“S tim u vezi, smatramo svojom obavezom da javnost upoznamo sa zakonskim i regulatornim okvirom u kojem djeluju svi operatori telekomunikacija u BiH, uključujući i BH Telecom. Operatori telekomunikacija, u skladu sa članom 4. Zakona o komunikacijama imaju obavezu da o vlastitom trošku osiguraju održavanje funkcije zakonitog presretanja telekomunikacijskih usluga i/ili djelatnosti koje obavljaju, kao i čuvanje i osiguranje telekomunikacijskih podataka. Dakle, obaveza svih telekomunikacijskih operatora jeste da osiguraju sisteme koji će omogućiti provođenje funkcije zakonitog presretanja ovlaštenim agencijama, a sve u skladu sa pozitivnim propisima. Izuzimanje podataka iz telekomunikacijskog sistema se vrši samo i isključivo na osnovu važeće bh. legislative, a presretanje razgovora se može provoditi isključivo po naredbi nadležnog suda”, navode iz BH Telecoma.

S obzirom na navedeno, pozivaju ambasadu SAD da što prije sve dokaze, informacije i saznanja o eventualnoj zloupotrebi telekomunikacijskog sistema BH Telecoma dostavi nadležnim pravosudnim institucijama BiH jer, kako navode, tvrdnje iznesene u obrazloženju nanose nemjerljivu reputacijsku štetu njihovoj kompaniji.

Kancelarija za kontrolu imovine stranaca (OFAC) Ministarstva finansija Sjedinjenih Američkih Država (SAD) na listu uvrstio tri osobe iz Bosne i Hercegovine i to Osmana Mehmedagića “Osmicu”, Dragana Stankovića i Edina Gačanina.

U saopštenju se navodi da je u svojstvu generalnog direktora Obavještajno-sigurnosne agencije Bosne i Hercegovine, bh. državljanin Osman Mehmedagić zloupotrijebio javno telekomunikacijsko preduzeće u korist Stranke demokratske akcije (SDA), jedne od najvećih političkih stranaka u BiH.

“Mehmedagić je koristio javno preduzeće BH Telekom kako bi sa mreže mobilne telefonije sakupljao podatke o aktivnostima bh. političara koji nisu povezani sa SDA. Mehmedagić je također instruirao jednu osobu da nadzire jednog vladinog službenika povezanog sa jednom opozicionom strankom u entitetu Republika Srpska”, navodi se u saopštenju.

akos.ba

Povezani članci

Back to top button