Vijesti iz svijeta

Berlin dozvolio muslimanskim prosvjetnim radnicama da nose maramu

Nošenje marama i vjerskih simbola općenito će biti dozvoljeno prosvjetnim radnicama i može se ograničiti samo u pojedinačnim slučajevima ukoliko predstavlja opasnost po školski mir

Njemačka savezna pokrajina Berlin dozvoliće muslimanskim prosvjetnim radnicama da nose maramu, potvrdile su vlasti u srijedu, prenosi Anadolija.

Nošenje marama i vjerskih simbola općenito će biti dozvoljeno prosvjetnim radnicama i može se ograničiti samo u pojedinačnim slučajevima ukoliko predstavlja opasnost po školski mir, navodi se u službenom pismu upućenom direktorima škola iz berlinskog Odjela za obrazovanje.

Prema berlinskom aktu o neutralnosti, koji zabranjuje državnim službenicima da nose vjersku odjeću i simbole, prosvjetnim radnicima u gradu je zabranjeno da nose marame od 2005. godine.

Međutim, nekoliko sudskih presuda posljednjih godina podvuklo je da potpuna zabrana nošenja marama predstavlja diskriminaciju i krši vjerske slobode zagarantovane ustavom.

Senatski odjel za obrazovanje, omladinu i porodicu obavijestio je direktore škola da se trebaju pridržavati nedavnih sudskih odluka.

akos.ba

Povezani članci

Back to top button