Biseri mudrosti

Bereket je u ranom jutru, iskoristimo ga u korisnom poslu i spominjanju Allaha

Slavljenje Allaha je ono što Ga čini zadovoljnim, čini zadovoljnim i ljude, a ponižava šejtane, odstranjuje tugu i podiže vrijednost tvojih dobrih djela.

U ovom članku donosimo nekoliko lijepih savjeta dr. Aida el-Karnija…

Uživaj u posmatranju izlaska Sunca, ono posjeduje ljepotu i sjaj koji otvara vrata nade i optimizma.

Blagodat je u ranom jutru, iskoristi ga tako što ćeš obaviti svoj posao slaveći Allaha, učeći i pamteći Kur’an, čitajući ili pišući knjige ili, pak. putujući.

Budi umjeren, idi sa strane, pokoravaj se Allahu, budi milostiv prema ljudima, upotpuni svoje ibadete, slijedi sunnet poslanika Muhammeda, sallallahu ‘alejhi ve sellem. Tada ćeš se moći smatrati mudrim čovjekom.

Biti sretan znači imati lijep svršetak života, koristan govor, dobra djela i čuvati se nepravednosti.

Postoje riječi koje uskraćuju blagodati i pogreške koje donose poniženje. Postoje i slatki momenti osame u kojima se osoba osjeća ponosno.

Muhammed, sallallahu ‘alejhi ve sellem, je rekao: „Musliman je onaj od čijeg jezika i ruku su sigurn drugi muslimani, a povjerljv je onaj kojem ljudi povjeravaju svoju krv (živote) i imovinu.”

Najbolje što posjeduješ je ono što ti je korisno, a najbolje znanje je ono koje te uzdiže. Najbolja kuća je ono što te štiti i što ti odgovara, a najbolji prijatelj je onaj koji te savjetuje.

Kod tebe nije ništa dobro ako nemaš nekoga ko ti zavidi, ako nemaš morala, prijatelja, životnih principa i vjere.

Za Akos.ba priredio: Nedim Botić

Povezani članci

Back to top button