Ekonomija

BBI banka i Općina Stari Grad: Povoljna finansijska linija za privrednike

Emir Čehajić, izvršni direktor BBI banke i Ibrahim Hadžibajrić, načelnik Općine Stari Grad Sarajevo potpisali su danas ugovor o  uspostavljanju povoljne finansijske linije za privredne subjekte registrovane na području Općine.

Riječ je o projektu koji će privrednicima omogućiti da u BBI banci dobiju finansiranja po povoljnim uslovima i po subvencioniranoj stopi od 0,50 do 1,99 posto. BBI banka i Općina na ovaj način žele podržati privrednike i olakšati im poslovanje te pomoći održavanje i povećanje nivoa zaposlenosti.

Ovim ugovorom definisani su uslovi i način kojim će BBI banka plasirati kratkoročna, srednjoročna i dugoročna finansiranja, uz subvencioniranje profitne marže od Općine Stari Grad Sarajevo, isključivo za privredna lica registrovana na području općine Stari Grad. Od momenta potpisivanja ugovora, privrednicima iz Starog Grada na raspolaganju je fond za finansiranje u iznosu od 1.200.000 KM, a Općina Stari Grad će iznosom od 40.000 KM subvencionirati njihove profitne marže.

Načelnik Hadžibajrić je podsjetio da je Općina Stari Grad, putem Sektora za lokalni razvoj, provela

postupak izbora banke, a uslove za učešće u ovom projektu ispunila je Bosna Bank International.

I prošle godine smo sarađivali na ovom projektu i tada se Općina Stari Grad obavezala da će plaćati profitnu maržu- umjesto privrednika, u iznosu od  4 %. Ove godine preuzimamo istu obavezu, s tim što je BBI banka olakšala određene uslove kada je u pitanju kreditiranje naših privrednika. Proširenjem uslova i olakšicama koje je BBI banka ponudila za ovu godinu, nadam se da će interesovanje privrednika biti puno veće,“ kazao je Hadžibajrić. Dodao je da Općina ovim stavlja akcenat na razvoj privrede i nastoji podstaći zapošljavanje novih ljudi, jer svako novo radno mjesto je uspjeh.

Izvršni direktor BBI banke Emir Čehajić pojasnio je da, za razliku od prošle godine, banka sada nudi veće iznose finansiranja, čak i do 500.000 KM. Također BBI banka je obezbijedila i veća sredstva za ovu namjenu, ukupan iznos je 1.200.000 KM. „Nudimo i neke nove olakšice – prije je za iznos od 50.000 KM bilo obavezujuće zapošljavanje jedne osobe, odnosno za svakih 50.000 KM po jedna novouposlena osoba. Sada se, zavisno od ročnosti, može uzeti i do 100.000 KM za novo zapošljavanje. Ovo je model za koji je BBI banka jako zainteresirana i sa ostalim lokalnim samoupravama u BiH, gdje banka obezbjeđuje značajna sredstva, a općina subvencionira profitnu maržu,“ kazao je Čehajić.

Ove godine bit će objavljen i Javni poziv kako bi što veći broj privrednika bio upoznat sa ovim projektom. Korisnici ovih finansiranja mogu biti svi privredni subjekti koji imaju sjedište i posluju na području općine Stari Grad i koji su 100% vlasništvo državljana BiH.

Zainteresovani privrednici više informacija mogu dobiti u poslovnici Ferhadija BBI banke ili na broj telefona 033 253 920.

Akos.ba

Povezani članci

Back to top button