Istaknuti Bošnjaci

B. Krupa: Tribina Reis Džemaludin ef. Čaušević i njegov odnos prema vakufu

U srijedu, 04. maja 2016. godine, u džematu Arapuša, rodnom mjestu reisa Džemaludin ef. Čauševića, održana je tribina na temu „Reis Džemaludin ef. Čaušević i njegov odnos prema vakufu“.

Tribina je održana u okviru manifestacije „Dani vakufa u BiH“ koju organizira Vakufska direkcija, a ista je realizirana u saradnji sa Muftijstvom bihaćkim, Medžlisom IZ Bosanska Krupa i Udruženjem Reis Džemaludin ef. Čaušević.

Predavač na tribini bio je prof. dr. Ismet Bušatlić koji je kazivao o životu, nauku i djelu reisa Džemaludina ef. Čauševića sa posebnim osvrtom na njegov odnos prema vakufu tokom tri društveno-politička sistema i perioda tokom kojih je obitavao, Osmanskom periodu, Austro-ugarskom periodu i periodu Kraljevine SHS/Jugoslavije. Reis Čaušević se nije štedio da upozarava i kritikuje tadašnje vlasti zbog nasilničkog i nepravednog odnosa prema vakufu, posebno nasrtaje Kraljevine na vakuf, zbog čega je bio izložen stalnim pritiscima, kazao je Bušatlić. Istakao je da je Reis Čaušević prvi koji je uopće internacionalizirao problem vakufa, i to svojim odgovorima u intervjuu koji je dao jednom francuskom novinaru. U tom intervjuu čitavoj javnosti u Evropi iznio je niz činjenica o nasrtajima i nasilju koje se čini vakufima.

Povodom održavanja tribine i manifestacije „Dani vakufa u BiH“ prigodnim riječima obratili su se i muftija bihaćki, direktor Vakufske direkcije, dekan Islamskog pedagoškog fakulteta u Bihaću, glavni imam Medžlisa IZ Bosanska Krupa i predstavnik Udruženja Reis Džemaludin ef.Čaušević.

Nakon održavanja tribine prisutni su obišli rodnu kuću Reisa Džemaludina ef. Čauševića na kojoj se vrše radovi obnavljanja i pretvaranja u spomen kuću.

preporod.com

Povezani članci

Back to top button
WordPress › Error

There has been a critical error on your website.

Learn more about debugging in WordPress.