Vi ste ovdje
Home > Vijesti > Dijaspora > Austrijski muslimani uznemireni promjenama u Zakonu o islamu

Austrijski muslimani uznemireni promjenama u Zakonu o islamu

Sve su izraženije reakcije na nedavno predloženi amandman na postojeći zakon koji uređuje prava i obaveze zajednice muslimana u Austriji, pod optužbama da se krše ustavna prava pola miliona građana islamske vjeroispovijesti u ovoj zemlji.

Austrijska vlada je 2. oktobra pred parlament iznijela prijedlog zakona po kojem bi se zabranilo inostrano finansiranje organizacija islamskog predznaka i obavezalo muslimansku zajednicu da pristane na standardizirani prijevod Kur'ana i drugih vjerskih tekstova na njemački jezik.

Amandman kojim bi se unijele promjene u austrijski Zakon o islamu iz 1912. godine predložen je zbog rastuće bojazni od ekstremizma, a uređuje, između ostalog i ko može raditi kao islamski vjerski službeni u Austriji. Upošljavanje islamskih vjerskih službenika iz inostranstva bilo bi zabranjeno prema ovom prijedlogu. Imami bi umjesto toga svoje obrazovanje sticali na austrijskim univerzitetima. Trenutno je u zemlji uposleno 300 imama, od kojih je 65 turskog porijekla.

Novim zakonom bi se pokušao odbiti “uticaj iz inostranstva” tvrdi austrijski ministar vanjskih poslova i integracija – Sebastian Kurz, član desničarske Austrijske narodne stranke. Kurz tvrdi da za amandmanom postoji potreba, jer su se vrijeme i uslovi promijenili, a njegov osnovni cilj je spriječiti ekstremizam.

“Šaljemo jasnu poruku da nema ništa oprečno u tome da neko bude pobožan musliman i ponosan Austrijanac,” kazao je Kurz.

U Austriji živi više od 500 hiljada muslimana, što je oko 6 posto od ukupne populacije i najveća nekršćanska manjina u ovoj zemlji. Ministar unutrašnjih poslova Austrije tvrdi da se oko 140 austrijskih muslimana pridružilo Islamskoj državi Irak i Levant u Siriji i Iraku (ISIL).

Kritičari tvrde da će ovaj amandman promovirati “državno uređen” islam, što se kosi sa ustavom, po kojem se svim građanima garantuje jednakost, sloboda govora i sloboda na ispovjedanje vjere.

Zabrana inostranog finansiranja je glavna meta kritičara koji se ponovo pozivaju na Ustav, zbog pravednog odnosa, jer se tako nešto neće primjenjivati na ostale vjerske zajednice.

Metin Akyurek, akademik sa Pravnog fakulteta Univerziteta u Salzburgu, pozvao je da se islamskoj zajednici zagarantuju ista prava kakva uživaju protestanti, katolici i jevreji, shodno principu “jednakosti” koji vlada u austrijskom društvu. Akyurek je kritikovao namjeru Austrije da upravlja obrazovanjem imama, jer je protivna pravu na vjersko obrazovanje, koje garantuju zakoni o ljudskim pravima Evropske unije. On dovodi u pitanje i vrijeme u kojem se donosi amandman na zakon o zajednici muslimana, uslijed bojazni od ekstremizma.

Dr. Ferid Hafiz, predavač sa Univerziteta Salzburg, izjavio je za Anadolu Agency da je amandman neka vrsta “institucionalizirane islamofobije”. Hafiz je optužio austrijsku vladu da pokušava da uvede svoj, “državno uređen” islam.

“U pozadini ovog zakona postoji politička motivacija,” tvrdi Hafiz, skrećući pažnju na porast euroskeptičnih i desničarskih grupacija u Austriji.

Predsjednik Islamske zajednice Austrije, Fuat Sanac, ranije je najavio da će muslimani u ovoj zemlji podnijeti žalbu Ustavnom sudu, s namjerom da ga ponište. S ovim amandmanom, kako je kazao Sanac, postoji “rizik od ponižavanja” muslimanske populacije u ovoj zemlji. Muslimani u Austriji ne žele da ih se tretira kao građane “drugog reda”.

Ustavno vijeće će do 7. novembra primati žalbe na predloženi amandman o izmjeni Zakona o islamu iz 1912. godine.
 

Akos.bA/AA

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top