Zdravlje

Anemija – simptomi, uzroci i terapija

Premda je riječ o jednom od najučestalijih krvnih poremećaja prisutnom kod gotovo 10% opće populacije, prve simptome anemije, poput malaksalostiinertnosti i glavobolje većina ne uzima u dovoljnoj mjeri kao razlog zbog kojega bi potražili pomoć ljekara.

Međutim, u nešto težim slučajevima, anemija može uzrokovati ozbiljne poteškoće stoga je prevencija i pravodobna reakcija od izuzetne važnosti.- piše krenizdravo.rtl.hr

Što je anemija?

Najvažniji sastojak crvenih krvnih stanica je crveni pigment – hemoglobin. Hemoglobin se u plućima spaja s kisikom i raznosi ga cirkulacijom krvi u sva tjelesna tkiva. Anemija se javlja kada količina hemoglobina u krvi padne ispod vrijednosti koja je potrebna za dovođenje dovoljne količine kisika u tkiva.

Do anemije dolazi zbog poremećaja u samoj proizvodnji hemoglobina ili u proizvodnji krvnih stanica. Za stvaranje hemoglobina potrebna je opskrba željezom. Stoga nedostatak željeza u krvi znači da se ne proizvodi dovoljno hemoglobina (sideropenična anemija).

Zbog nedostatka vitamina B12 nastaje premalo crvenih krvnih stanica i proizvode se defektne crvene krvne stanice (perniciozna anemija). Nedostatak folne kiseline ima potpuno isti učinak.

Ako se crvene krvne stanice pak stvaraju normalnom brzinom, ali se brzo uništavaju – onda njihov broj u krvotoku opada (hemolitička anemija). Zbog nasljednih poremećaja kao što je anemija srpastih stanica dolazi do patološkog hemoglobina.

Vrste i uzroci anemije

Anemija je široko rasprostranjeni krvni poremećaj prisutan u gotovo 400 pojavnih oblika od kojih su neki poput nedostatka željeza lako izlječivi promjenom prehrambenih navika i dodacima željeza, dok drugi oblici mogu biti opasni po život.

S obzirom na uzroke anemija razlikovat će se simptomi pa i sama terapija koja će biti primijenjena u pojedinim slučajevima.

Premda postoje različite podjele anemija, njezini oblici se ovisno o uzrocima mogu podijeliti u tri osnovne grupe:
  • Anemiju uzrokovanu gubitkom eritrocita odnosno hemoglobina karakterizira polagani i dugi period krvarenja koji može proći posve neopaženo. Ovo krvarenje može biti uzrokovano gastrointestinalnim poremećajima, korištenjem nesteroidnih antiupalnih lijekova kao što je aspirin, a također može biti i posljedica menstrualnog krvarenja i gubitka krvi tokom poroda.
  • Anemija kao posljedica nedovoljne sinteze eritrocita i hemoglobina može biti uzrokovana nedovoljnom proizvodnjom crvenih krvnih stanica ili njihovom disfunkcijom pri čemu se krvne stanice smanjuju zbog nedostatka minerala i vitamina potrebnih za njihovo ispravno funkcioniranje.
  • Anemija također može biti uzrokovana i hemolizom odnosno razaranjem krvnih stanica. U takvom stanju stanice su krhke i ne mogu izdržati strescirkulacijskog sustava.

Sideropenična anemija

U većini slučajeva anemiju uzrokuje nedostatak željeza u prehrani i/ili nemogućnost apsorpcije željeza tokom probave. U ovom slučaju riječ je o najčešćem obliku, sideropeničnoj anemiji koja je učestala kod ženske populacije uslijed značajnijeg gubitka krvi menstruacijom, tokom trudnoće te dojenjem.

Smanjeni unos željeza prehranom kao uzrok sideropenije čest je samo u dojenčadi i djece. Kod starijih osoba je osim slabijeg unosa željeza prehranom, često važan faktor i postojanje infekcije parazitima te krvarenje iz gastrointestinalnog trakta.

Također, neki od uzroka sideropenične anemije su kronično krvarenje te pojačano razaranje eritrocita (hemoliza) kao posljedica dugih bolesti.

Osim najzastupljenijeg oblika, sideropenične anemije, razlikujemo još neke rasprostranjene oblike:

  • Aplastična anemija jedan je od vrlo ozbiljnih oblika anemije koji u težim slučajevima može biti opasan po život, a posljedica je smanjene ili nikakve proizvodnje crvenih krvnih zrnaca kojoj su uzrok oštećenje ili neaktivnost koštane srži.
  • Megaloblastična anemija uzrokovana je manjkom vitamina B12 ili folne kiseline, a ponekad se javlja i u trudnoći. Karakterizirana je razlikom u sazrijevanju jezgre i citoplazme zbog pogreške u sintezi DNK.
  • Hemolitična anemija uzrokovana je preuranjenim raspadom crvenih krvnih zrnaca pri čemu ih koštana srž ne uspijeva nadomjestiti u dovoljnoj mjeri. Ova vrsta anemije prisutna je kod nekih autoimunih bolesti.
  • Srpasta anemija uglavnom se javlja kod osoba porijeklom iz Afrike, a obično se počinje razvijati već u djetinjstvu. Naziv je dobila po neprirodnom, srpastom obliku crvenih krvnih stanica koje su slabije fleksibilnosti što rezultira njihovom ograničenom pokretljivošću.
  • Perniciozna anemija nastaje kao posljedica nedovoljne apsorpcije vitamina B12, a javlja se u odraslih kao posljedica atrofije želudca.

    akos.ba

Povezani članci

Back to top button