U Fokusu

Amra Lutvikadić, doktor stomatologije vas savjetuje: “ne plašite djecu doktorima”

Zdravi i lijepi zubi nisu stvar samo lijepog osmjeha nego i odraz dobre higijene i dobrog opšteg zdravstvenog stanja. Pravilno bi bilo zube i usnu šupljinu prati poslije svakog uzimanja hrane.

Kada kažem svakog uzimanja hrane, ne mislim na dnevni obrok, nego i na najmanje grickalice koje su se našle pod rukom.

 

Piše : Dr Amra Lutvikadić, doktor stomatologije

 

 

 

 

 

Loša higijena usne šupljine donosi sa sobom loš zadah, vidljive naslage na zubima i izvor bakterija koje ne samo da napadaju zube nego i putuju u organizam do drugih organa.

Ono što možemo raditi vrlo lako jeste redovno pranje zuba. Zubi se peru mekanom četkicom i dovoljno dugo, a ne najjačom četkicom koja oštećuje i zubnu caklinu, a i zubno meso.

Za djecu imamo i tzv boje za bojenje plaka, pa kada im se pokaže npr plavom bojom koliko imaju naslaga na zubima sigurno će potrčati da skinu plavu boju sa zuba

Već sam jednom pisala da djeci treba dati da jedu slatkiše. I da, stojim iz toga i kao majka i kao doktor stomatologije i specijalista. Treba im dati da pojedu neki slatkiš, ali da nakon toga operu zube. Prosto 🙂

Greška koju odrasli rade jeste da plaše djecu raznim bocama, doktorima i stomatolozima. To je greška u startu koja se djetetu i mladom čovjeku ureže duboko da i kada odrastu i postanu samostalni,  ne žele ići kod stomatologa jer će im se tamo nešto ružno desiti.

Danas imamo toliko olakšavajućih metoda od anestezije do nekih tehnoloških alata koji intervenciju čine ugodnom i brzom.

U našoj ordinaciji anesteziju opšte ne naplaćujemo i podrazumjevamo je u terapiji 🙂 

Samo ako želite da radimo bez anestezije…hmm…onda je to do vas 🙂

Ne ustručavajte se tražiti najbolju njegu i zaštitu za sebe i svoje voljene.

Za sva pitanja iz domena stomatologije (mada bih mozda znala još ponešto) stojim na raspolaganju.

Dr. Amra Lutvikadić

Specijalista ortodoncije

Adresa: Zagrebačka 37

Kontakt telefon: 062/  550 – 000

FB: Dr Amra Lutvikadic

 

Do sljedećeg teksta dobro perite zube… 🙂

akos.ba

Povezani članci

Back to top button