Kolumne i intervjuiU Fokusu

Amel Duraković: Ramazan je najbolja prilika za duhovni odgoj

Sa prof. Amel-ef. Durakovićem, razgovarali smo o značaju duhovnog odgoja u mjesecu ramazanu, radu imama na polju popravljanja stanja u zajednici i aktivnostima nevladinog sektora u pravcu animiranja mladih kroz ramazanske aktivnosti.

Razgovarao: mr Fahrudin Vojić

Akos.ba: Koliko je mjesec ramazan važan za naš duhovni odgoj?

Duraković: Svrha svih ibadeta je da čovjek bude bolji i uspješniji, kako na ovom tako i na budućem svijetu. Post, kao poseban vid ibadeta, ima svoje posebne vrijednosti i mudrosti, prije svega povećavanje bogobojaznosti i bliskosti sa Allahom, dž.š., i kroz post je čovjek skrušeniji i stabilniji. Dakle, post biva uzrokom bogobojaznosti kod čovjeka. Zato je rečeno “O vjernici propisuje vam se post kao što je propisan onima prije vas, da biste bili bogobojazni.” a ta bogobojaznost čovjeka sprječava da uradi bilo šta ružno i neprijatno sebili ili drugima. Uz ramazan čovjekovo srce je slobodnije i sposobnije za razmišljanje i spominjanje Allah, dž.š., i zato se kaže da uz ramazan čovjek osjeća neku posebnu slobodu duše koja je tada bliska Allahu, dž.š. Kada je čovjek gladan i žedan srce je čisto, a kada je sit onda mu srce otvrdne i biva slijepo za Allaha, dž.š. Uz ramazan se povećava naša veza i ljubav prema Allahu, dž.š., jer u ime Allaha ostavljamo blagodati koje nam je Allah dao na ovom svijetu. Dakle, možemo kazati da je Allah, dž.š., ramazan dao kao vrijeme u kojem čovjek može postići kontrolu svoji strasti i prohtjeva. Zato je ramazan duhovni odgoj i jačanje čovjekove volje, vjere i bliskosti sa Allahom, dž.š.

Akos.ba: Kako imami mogu što kvalitetnije iskoristiti ovaj mjesec za popravljanje stanja u svojim džematima?

Duraković: Imamski posao je specifičan kojeg treba prihvatiti sa najboljom namjerom i željom za uspjehom. Uz ramazan su imami posebno aktivni i ulažu veliki napor u realizaciji vjerskih aktivnosti kroz koje mogu doprinjeti aktiviranju ljudi, posebno mladih i njihovoj motivaciji u smislu ibadeta i vjerskog osvješćivanja. S obzirom da su imami mnogo zauzeti tokom ramazana, dobro bi bilo da imaju tim ljudi koji će im pomagati u realizaciji vjerskih akitvnosti poput iftara, omladinskih sijela i drugih prigodnih vrsta okupljanja i ibadeta koje se trebaju realizirati tokom ramazana. Uputio bi poseban savjet imamima da vode računa o svojim namazima i teravijama kako bi ih doživjeli kao određeni preporod naših duša, da zaista mukabele koje uče budu hranjenje ljudskih duša u cilju doživljavanja posebnih ljepota u mjesecu ramazanu.

Akos.ba: Nevladin sektor i rad s mladima tokom ramazana?

Duraković: Mnoge nevladine organizacije u okviru svojih ramazanskih aktivnosti mogu učiniti mnogo na polju dave i osvješćivanja mladih. Ono što bi preporučio nevladinim organizacijama jeste da pokušaju animirati mlade da budu dio džemata i zajednice, da im daju određena zaduženja i da svaki mladić i djevojka nađu svoje mjesto u tom udruženju i da se osjećaju kao aktivni članovi tog udruženja, jer se zajedničkim radom i djelovanjem puno više može postići. Usmjeravanje mladih je također mnogo važno, a može se realizirati kroz razne aktivnosti od kojih zajednički iftari predstavljaju posebnu radost. Posebno bi istakao aktivnosti sa mladima kroz nvo sektor koji se bavi humanitarnim radom. Obilazak starih i socijalno ugroženih osoba posebno je vrijedno djelo koje se puno kvalitetnije može uraditi kroz uključivanje mladih. Jedan poznati ashab je rekao “Kada dođe ramazan najpreče je učiti Kur’an i dijeliti hranu” znači učestvovati u tome i omladinu oko toga okupljati kako bismo doživjeli ramazan na pravi način i aktivirali se što je više moguće na tom polju.

Akos: Hvala vam na vremenu izdvojenom za naš portal!

Duraković: Hvala vama!​

Akos.ba

Povezani članci

Back to top button