U FokusuVijesti iz svijeta

Ambasador Zomlot, šef palestinske misije u Velikoj Britaniji: Sve je počelo ne u oktobru, već prije 106 godina

Svih ovih godina, palestinski narod se borio da oslobodi našu zemlju, da se vrati na naša imanja, kuće i farme, da dobije jednakost i jednak tretman i da osigura provedbu međunarodnih odluka, rekao je šef palestinske misije u Velikoj Britaniji, ambasador Husam Zomlot

Šef palestinske misije u Velikoj Britaniji, ambasador Husam Zomlot, rekao je da do ugnjetavanja u njegovoj zemlji nije došlo 7. oktobra, već prije 106 godina.

Za Anadolu je govorio na TRT World Forumu održanom u Istanbulu.

Reagirajući na način na koji se izraelski napadi na Gazu i patnje u Palestini opisuju kao da su počeli jučer, Zomlot je rekao:

“Sve je počelo kada je Velika Britanija obećala našu zemlju drugima bez konsultacija s nama i pretvorila nas, palestinsku naciju, u nejevrejsku manjinu”.

Zomlot je naglasio da su palestinski narod izvorni stanovnici i osnovna civilizacija tog područja.

Navodeći da je Balfourova deklaracija sa sobom donijela velike probleme, Zomlot je napomenuo da su se ovom deklaracijom počela zanemarivati ​​prava palestinskog naroda.

Naime, nedugo prije okupacije Al-Qudsa (Jerusalem), 2. novembra 1917. pismom poznatom i pod nazivom “Balfourova deklaracija” promijenjena je sudbina Palestine.

“Svih ovih godina, palestinski narod se borio da oslobodi našu zemlju, da se vrati na naša imanja, kuće i farme, da dobije jednakost i jednak tretman i da osigura provedbu međunarodnih odluka. Sve je počelo ne u oktobru, već prije 106 godina. Sada se mora sagledati potraga palestinskog naroda za slobodom i pravdom. Moramo sagledati pitanje ljudskih prava, nacionalnih prava i međunarodnog konsenzusa i prava”, pojasnio je Zomlot.

Poručio je da “ono što Izrael razumije je vojno rješenje i nasilje, zastrašivanje civila i vršenje pritiska na civilne zajednice”.

Ističući da Izrael stalno pokušava da sebe prikaže kao žrtvu, Zomlot je rekao:

“Oni žele da Palestinci budu osuđeni jer su ih prisilili da se ubiju. Možete li vidjeti taj mentalitet? ‘Očajni Izraelci’ moraju nas ubiti, ukrasti našu zemlju, uništiti naše domove, bombardovati svako živo biće u Gazi. U njihovim glavama, oni su žrtve”.

Naveo je da među izraelskim administratorima ima ljudi koji vjeruju da imena kao što su Itamar Ben-Gvir i Benyamin Netanyahu mogu raditi šta god žele i da su posebni i superiorni.

“Ako žele, mogu ubiti hiljade djece, bombardovati bolnice, uništavati škole. Oni čak mogu uništiti cjelokupnu infrastrukturu grada poput Gaze”, izjavio je Zomlot.

Naveo je da je moguće da izraelska administracija počini sve te zločine samo tretirajući Palestince kao da nisu ljudska bića.

“Možda ste čuli za to. Izraelski ministri su nas nazvali ‘humanoidnim životinjama’. Pošto ne možete ubijati obične ljude na ovaj način, morate ih dehumanizovati”, poručio je Zomlot.

Zomlot je došao u žižu javnosti svojim izjavama na mnogim zapadnim televizijskim kanalima kao što su CNN i BBC, jer je žestoko kritikovao napore Izraela da se prikaže kao žrtva.

Zomlot je također pozvao glavnog tužioca Međunarodnog krivičnog suda Karima Khana da odmah i odgovorno ispuni svoju dužnost.

akos.ba

Povezani članci

Back to top button