U Fokusu

Allahova dž.š. lijepa imena – El- Latif, Dobri

Nekada se desi taj jedinstveni trenutak kada vam neko kaže nešto što baš u tom trenutku želite čuti. Možda ste tužni, a vaš prijatelj vam iznenada pošalje poruku ” Želim ti samo najbolje” bez nekog posebnog povoda. Ili prolazite kroz neko iskušenje i prisustvujete predavanu i čujete predavača da govori baš o onome kroz šta prolazite : ” Ponekad vas Allah iskušava kako biste Ga dozivali”. Kako ovi ljudi znaju šta trebaju reći u određenom momentu , da vas podsjete na Allaha dž.š. kada uopšte nisu upućeni u to kako se osjećate ili kroz šta prolazite?

To je od Allaha dž.š. koji je Dobri, Ljubazni i Nježni prema svojim stvorenjima. U arapskom jeziku riječ lateef dolazi od lutf ili tronkonsonantskog korijena l- t- f. O ovom imenu El -Gazali kaže : ” El-Latif, Dobri. Neko zaslužuje ovo ime ukoliko poznaje dobrobiti stvari pa čak i one skrivene aspekte zajedno sa tim šta je posebno i korisno kod ovih stvari.”

U rječnicima ova riječ se obično definiše kao nježnost, ili kao nešto što je tanahhno i prenježno da bi se osjetilo.

Tako da kada kažemo da je Allah dž.š. El Latif prema svojim robovima znači da dok je On stalno sa nama i zna šta se dešava unutar nas, u našim mislima i osjećanjima, Njegova zaštita i Njegovo prisustvo je nježno. Kako šejh Ratib An-Nabulsi kaže ”Njegovo bivanje sa nama nije teško”. Kada kombiniramo ovo značenje sa drugim značenjima ljubaznosti i ljupskosti imamo Gospodara koji poznaje šta se nalazi u vašim srcima i daje vam ono što vam treba iz Njegove milosti i ljubaznosti na najprefinjeniji način.

Mogli biste pomisliti da je vaš prijatelj onaj koji vas tješi, ali to je zapravo Allah, On šalje tog prijatelja vama. Baš da čujete tu jednu riječ koja vam može popraviti raspoloženje. Možda vam je prijatelj ispričao neku šalu koja vam je pomogla da prestanete mislit o problemu. Možda ta osoba koju ste iznenada sreli i koja vam je preporučila neko predavanje je bilo ono što vas je približilo Allahu dž.š.

Nježnost i ljubaznost nemaju veze samo sa našim emocijama i brigama, nego i u Allahovom dž.š. odnosu prema cijelom univerzumu. Pogledajte El- Džemila, Najljepšeg, Izvora svake ljepote, kako uljepšava univerzum zvijezdama, povjetarcima i zalascima sunca- ljepote koje mi uzimamo zdravo za gotovo, međutim oni su tu zbog nas što je i naučno dokazano da ove pojave popravljaju raspoloženje kod ljudi.

Kada vidimo kako se Allah dž.š. odnosi prema nama sa nježnošću i dobrotom, ne preostaje nam ništa drugo nego da se i sami tako odnosimo prema drugima, kao način da budemo zahvalni Gospodaru na Njegovoj ljubaznosti. Kako je Poslanik s.a.v.s. rekao : ” Budite ljubazni jer gdje se nađe ljubaznost uljepšava tu stvar, a gdje je nema uništava je.” Ebu Davud

Izvor: SuhaibWebb.com

Za Akos.bA prevela: Anesa Gegić
 

Povezani članci

Back to top button