Kolumne i intervjuiU Fokusu

Alen Zečević za Akos.ba: Usprkos ustavom ozakonjenom agresijom BiH odolijeva izazovima

U sklopu kampanje  portala Akos.ba pod nazivom “Bosna i Hercegovina – moja domovina” sa ciljem afirmacije predstojećeg Dana državnosti Bosne i Hercegovine, antifašističke borbe naroda Bosne i Hercegovine za jedinstvenu domovinu svih njenih naroda i građana redakcija portala donosi vam niz razgovora sa našim istaknutim intelektualcima, javnim ličnostima iz raznih sfera našeg društva i dijaspore.

Razgovarao: Voloder Sanadin

U ovom tekstu možete pročitati razgovor sa historičarem mr. sci. Alenom Zečevićem.

Akos.ba: Često smo svjedoci redukovanja historijskih činjenica iz bliže i dalje prošlosti u javnosti. Kako suštinu ZAVNOBiH-a predstaviti i približiti današnjim generacijama?

Alen Zečević: Reduciranje povijesnih činjenica na forme manipulativnih istina pojava je koja izraza nalazi najprije u političkoj misli. Konsekventno tome, sve što se kao rezultat zloupotrebe povijesne istine porodilo u utilitarnom svijetu politike svoje najteže oblike, u pravilu i vrlo često sa dalekosežnim posljedicama, manifestiralo je u naučnom životu jednog društva. Svakako, mi smo svjedoci, osobito nakon tragičnih iskustava iz naše recentne prošlosti, da se ideologije izopačuju i da svoju kulminaciju postižu u teorijskom i praktičnom totalitarizmu

Onda kad akademska zajednica postane inkubator i prostor u kojem se odvija proces nekontrolisane hiperprodukcije sterilnih kadrova, za očekivati je da se implikacije tog i takvog poretka odraze na kvaliteti obrazovnog sistema. Danas, sa pozicija definiranim Daytonskim ustavom u Bosni i Hercegovini danas egzistiraju tri sistema obrazovanja od kojih najmanje dva, svaki za sopstvene ciljeve i sa monopolom nad poviješću, odnosno nad isključivim pravom njenog tumačenja, generiraju pojavu falsificiranja i revidiranja njene ukupne povijesti. U tom smislu, dok je za jednu stranu ZAVNOBiH  pitanje najvišeg nacionalnog interesa i simbol bosanskohercegovačke državnosti, što i jeste, za druge je on najčešće osporavani povijesni događaj čijim se derogiranjem pokušavaju legitimirati živuće antibosanske politike.

U tom je smislu, odgovornost i obavezujuća misija akademske zajednice, ili barem onog njenog dijela u kojem etnonacionalističke ideologije nisu akceptirane kao mjerilo javnog djelovanja, da u skladu sa prirodom multilateralnog bića Bosne i Hercegovine temeljne principe ZAVNOBiH-a, a to su, prije svega, ideali antifašizma i ravnopravnosti svih njenih građana, među današnjim generacijama afirmira u duhu vremena u kojem su isti proklamirani i konačno duhu budućnosti koju će dijeliti zajedno.

Akos.ba: Pišete za mnoge portale i sarađujete sa više TV kuća. Često pišete kritički prema društvenim pojavama. Kako kritičko promišljanje i dobronamjerno kritikovanje odvojiti od neosnovanog potenciranja negativnih tema?

Sva tranzicijska društva, pa i ovo naše, koja proživljavaju česte i vrlo dramatične promjene političkih i uopće društvenih odnosa, suočavaju se sa problemom odsustva kritičke misli. Nepostojanje monitoringa nad društvenim kretanjima jedan je od znakova ozbiljnog narušavanja sistema vrijednosti. Danas, u svijetu razvijenih medija, naročito u virtualnom prostoru kojeg nazivamo internetom, svaki čovjek ponaosob ima mogućnost da samostalno ili udruživanjem sa ljudima identičnih političkih stavova, plasira kritičku misao sa osjetnom dozom strasti. Za postizanje interesa vrlo često se ne biraju sredstva, pa se neosnovanim i tendencioznim diskreditiranjem ljudi, njihovih ideja i uopće odnosa čini nesaglediva šteta društvu u cjelini. U tom smislu, neophodno je da svaki pojedinac pravi gradaciju izvora društvene kritike, razvije autonomiju mišljenja i osjećaj društvene odgovornosti.

Akos.ba: Vaša poruka za čitaoce portala Akos.ba u povodu 25. novembra Dana državnosti Bosne i Hercegovine.

Alen Zečević: Činjenica da se Dan državnosti ne obilježava na cijeloj teritoriji Bosne i Hercegovine ne umanjuje značaj i mjesto ovog datuma u njenoj povijesti. Usprkos agresiji koja se zbila u našoj recentnoj prošlosti, koja je ozakonjena nepravednim ustavnim rješenjem, Bosna i Hercegovina na razočarenje mnogih odolijeva povijesnim izazovima. To je poruka ovog posebnog dana.

      U tom smislu, koristim ovu priliku da svim građanima koji je u svom biću osjećaju svojom domovinom, čestitam 25. novembar, Dan državnosti Bosne i Hercegovine!

Akos.ba

Povezani članci

Provjerite također
Close