Vi ste ovdje
Home > Obrazovanje i odgoj > Kutak za ženu > Aktivna uloga pokrivenih žena u politici može doprinijeti smanjenju nepovjerenja prema muslimanima

Aktivna uloga pokrivenih žena u politici može doprinijeti smanjenju nepovjerenja prema muslimanima

 Za početak možete li nam nešto reči o sebi?

Nerimana Čeho, rođena 1989. godine. Završila Medresu „Osman-ef. Redžović“ u Visokom i Fakultet islamskih nauka u Sarajevu. Privremeno zaposlena u Osnovnoj školi „Kiseljak 1“ u Kiseljaku i predsjednica sam Općinskog odbora Asocijacije „FATMA“ SDA Kiseljak. Udata i majka dva dječaka.

Vaš društveni aktivizam i akitivnosti u Asocijaciji „FATMA“ u Kiseljaku, hoćete li nam reći malo više o tome? Koji su ciljevi Asocijacijacije „FATMA“?

Društvenim aktivnostima počela sam se baviti kao studentica, te kroz taj društveni angažman doživljavala impresije, spoznavajući i sebe i društvo, stekla organizacijske sposobnosti, komunikativnu vještinu. Svaka žena treba da se obrazuje,prije svega zbog sebe, a onda zbog društva.

Zašto zbog društva?

Odgovor se krije u riječima jednog velikana kada je rekao: „O ženo! Ti si polovica društva ovog, ti si nam rodila i odgojila drugu polovicu… Ti si cijelo društvo.“ Mislim da se ovdje krije dovoljna snažna poruka koliko je neophodan društveni angažman svake žene. Ne kažem da svaka žena treba i mora direktno da se uključi u politički život, ali zašto se ne uključiti u nevladinu organizaciju, udruženje,asocijaciju, te na taj način dokazati i pokazati da jedna žena može, da je odgovorna, pouzdana, povjerljiva, da zna, umije i može; naglašava Nerimana.

Asocijacija „ FATMA“ poseban značaj daje svakoj djevojci, ženi, majci kroz edukaciona predavanja, ohrabrujući ih da steknu što veći stepen naobrazbe, da su im dostupna sva radna mjesta koja neće povrijediti njihovu ženstvenost, da se uključuju u političke aktivnosti, jer to nije stvar prestiža, to je naša obaveza i pravo, a kada postanu majke, da ispred svih aktivnosti bude odgoj djeteta, jer samo tako može prosperirati žena, dijete i društvo u kome živimo. Asocijacija „FATMA“ na nivou Bosne i Hercegovine na čelu s predsjednicom Kenelom Zuko, zastupnicom u Parlamentu Federacije BiH, je prepoznala potrebu organizovanja dodatne edukacije i osmislila program koji uključuje da žene što više slobodnog vremena provedu zajedno, razmjenjuju iskustva i zajednički rješavaju probleme na koje nailaze. U tom smislu Općinski odbor Asocijacije „FATMA“ Kiseljak, u proteklom periodu organizirao je niz aktivnosti kao što su predavanja, druženja sa drugim organizacijama kao i drugim uspješnim ženama, tribine, vjerske aktivnosti, iftare, zajednička putovanja kako bi što bolje upoznali naše lijepe bh gradove, kao i druge zemlje poput Turske, Austrije i Hrvatske. Također, uspjeli smo obezbjediti određeni broj stipendija za studente i učenike s područja Kiseljaka, kao i pomoć socijalno ugroženim porodicama. Jedna od najznačajnijih aktivnosti je i obilježavanje Svjetskog dana djece, gdje smo priredili prigodan program s djecom, kao i predavanje iz stomatologije sa dr. Almom Maslan-Mušanović, gdje su sva prisutna djeca bila obradovana veoma kvalitetnim priborom za pranje zuba, obavili pregled itd. Sve nabrojane aktivnosti, ako Bog da, intenizivnije nastavljamo i u budućnosti, a sve s ciljem napretka bh društva u cjelini, poručuje Nerimana.

Uključenje u politiku i Vaši ciljevi?

Samo aktivnim uključenjem u politički i društveni život možemo proizvesti određene konkretne rezultate, te dinamičnim pristupom društvu uspjeti srušiti predrasude prema ženama koje nose hidžab i pokazati svima da smo mi jednake kao i ostale žene, i da grad Kiseljak treba da bude grad jednakih mogućnosti i bez diskriminacije. Njihova aktivna uloga u politici može doprinijeti smanjenju nepovjerenja prema muslimanima jer ljudi iz neznanja imaju predrasude. Mladi i stručni kandidati su šansa za bolje društvo i mogu doprinijeti jačanju povjerenja i saradnje. Podsjećam, da žene u BiH čine 52 posto biračkog tijela i samim time mogu sigurno samo ženskim glasovima osigurati svoje pozicije u vlasti, ali da treba biti uporan, dokazati da je nešto dobro za društvo, to potkrijepiti činjenicama i ustrajati u tome, zaključuje Nerimana Čeho, predsjednica Asocijacije „FATMA“ Kiseljak.

preporod.com

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top