Vi ste ovdje
Home > Naše aktivnosti > Aktivisti udruženja Svitanje i Selsebil Dan nezavisnosti obilježili u Srebrenici

U nedjelju u Srebrenici je upriličen svečani program povodom Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine. Program su pripremila djeca iz Osnovne škole u Potočarima a sala srebreničkog Doma kulture je bio mala da primi sve zainteresovane.

Aktivisti udruženja Svitanje i Selsebil Dan nezavisnosti obilježili u Srebrenici

Programu su prisustvovali članovi Udruženja Izvor-Selsebil iz Živinica i Udružanja Svitanja iz Sarajeva.

Na poziv organizatora, 35 članova i simpatizera Svitanja je odlučilo da Dan nezavisnosti proslave upravo u Srebrenici, na mjestu gdje je počinjen i presuđen genocid, mjestu gdje obilježavanje ovog praznika ima najviše smisla.

Članice AKOS-a su učestvovale u delegaciji Saveza bošnjačkih nevladinih organizacija Bosne i Hercegovine koja je ovom prilikom posjetila Srebrenicu.

Prisustvovali su obilježavanju Dana nezavisnosti naše domovine, održanom u Memorijalnom centru u Potočarima i u Domu kulture u Srebrenici.

Učesnici su obišli Memorijalni centar u Potočarima gdje je upriličeno polaganje cvijeća, nakon čega smo se zaputili u Dom kulture u Srebrenici. Tamo je nekoliko hiljada gostiju uživalo u emotivnom programu, pripremljenom od strane učenika srebreničkih škola. Nakon programa smo se družili sa divnom ekipom, organizatorima manifestacije koji su bili izuzetni domaćini.

Jedan od koordinatora ovog projekta je i Meliha Herić, učiteljica u Osnovnoj školi u Potočarima.

“Čast nam je da po prvi puta na drzavnim praznicima imamo podršku članova Udurženja Svitanje To je organizacija koja ima odlicne projekte koji su vezani za povratničku populaciju. Pomažu i animiraju mlade ljude na uspjeh, razvijaju osjećaj za pripadnost domovini kod mladih na području cijele Bosne i Hercegovine.”, kaže u izjavi za portal Akos.ba Meliha Herić.

Ona ističe zadovoljstvo da da aktivisti SVitanja dolaze u Srebrenicu i da nastavljamo našu saradnju.

“Već dvije godine djeca iz Srebrenice provode zimski raspust u Sarajevu, trude se da što bolje napišu svoje literarne radove o bosanskom jeziku kako bi osvojili nagradno putovanje i proveli nezaboravnih sedam dana u Sarajevu. Smatram da su članovi Udruzenja Svitanje pravi i iskreni prijatelji nama u Srebrenici. Ulagati u mlade znači ulagati u budućnost, upravo to radi Svitanje.”

U autobusu su aktivisti Svitanja imali priliku čuti i kratko izlaganje na temu “Šta nam znači Dan nezavisnosti”, od strane magistra historije Admira Lisice.

Nakon svečanosti, delegacija je posjetila i porodicu djevojčice Bošnjakinje, koja je od strane školskih vršnjaka Srba (istih onih koji su se skoro našli u medijima zbog fotografija i veličanja četništva) nedavno pretrpjela napade na vjerskoj i nacionalnoj osnovi.

Porodici i djevojčici su uručene poklon, te smo im se stavili na raspolaganje u njihovim daljim potrebama.

Iz Srebrenice se vraćamo sa mnogo lijepih uspomena i povećanom dozom patrotizma što je svakako i bio cilj ove aktivnosti. Nadamo se da će ova praksa da zaživi u budućnosti i da ćemo Dan nezavisnosti proslavljati organizovano i u drugim gradovima širom Domovine.

Akos.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top
PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com