Vi ste ovdje
Home > Obrazovanje i odgoj > Kutak za ženu > Aktiv žena Medžlisa IZ Sarajevo priredio bogat sadržaj u januaru

Aktiv žena Medžlisa IZ Sarajevo priredio bogat sadržaj u januaru

Mnoge muslimanke u Sarajevu obradovala je najava “Škole islama” koju u toku januara mjeseca organizuje Aktiv žena Medžlisa IZ Sarajevo. Tim povodom obratile smo se Adni Kovačević – Zulić, Koordinatorici ovog aktiva da nam kaže više o aktivnostima.U početku ovaj aktiv je bio formiran kao Asocijacija muallima pri Medžlisu IZ Sarajevo, od juna 2011. godine.

Osnovna ideja je podizanje svijesti ženskog dijela džemata i nastojanje da se promijeni to pežorativno značenje riječi “bula”. Željele su dokazati da ih upravo u ovoj grupi ima raznih profila i stručne spreme, te da su to proaktivni i požrtvovani članovi zajednice.“Prvih par godina smo se bavile mijenjanjem svijesti o svojoj ulozi u društvu i nekim internim problemima. Posljednju godinu dana, fokusirale smo se na ženski aktivizam i društvenu brigu. Tome je mnogo doprinio i ovaj pozitivan val u cijeloj IZ, po pitanju uloge žene u društvu”, kaže Adna.

KONTINUIRANE AKTIVNOSTI ZA ŽENE

Što se tiče konkretno ovog projekta, uz podršku glavnog imama Medžlisa IZ dr. Ferida ef. Dautovića, prvobitna zamisao je bila da se organizuju predavanja za žene u kontinuitetu. “Odatle ideja o većem projektu od dosadašnjih predavanja u i uz džamije ili malo više od toga u vidu ramazanskih aktivnosti. Ideja je bila iskoristiti raspust kada su srednjoškolke slobodne, nane koje čuvaju školarce su također slobodne van vremenskog okvira koji nameće škola, vrijeme je kad nema puno posla u i oko kuće i sl.”, objašnjava Adna. U sklopu Škole Islama, najavljen je Kurs kiraeta, tefsira i fikha, kurs samoodbrane te predavanja o društvenim temama. Predavačice su kolegice muallime i druge žene i djevojke koje su aktivne u svojim džematima.Fokus projekta je na Kur’anu, pa su na toj oblasti angažovane tri muallime.

Fikh i tefsir su ilmihalski nivo, u svrhu poduke i podsjećanja. Dodatna vrijednost ovog projekta su radionice za djecu, koje će biti istovremeno organizirane sa kursevima baš zbog pomoći ženama koje moraju djecu voditi sa sobom ili žele obogatiti raspust svojoj djeci.

Ono što je interesantno i široj populaciji žena, pogotovo posljednjih dana je upravo i kurs samoodbrane, koji je organizovan u sali za aerobik Međunarodnog centra za omladinu na Grbavici. Lokacija je atraktivna i lahko dostupna, a instruktorica je mlada i ambiciozna. ”Ovaj projekat traje mjesec dana i nadamo se da ćemo tom prilikom steći iskustvo za druge iste, ili slične, projekte. Definitivno namjeravamo nastaviti sa održavanjem poduke Kur’anskog pisma i ilmihala, ali imamo u planu i druge slične teme. Što se tiče konkretno kursa tefsira i kiraeta, ovaj put posebno tefsir nije planiran nego ćemo u sklopu kiraeta iskoristiti druženje sa Kur’anom te objasniti jedan (ili više) ‘upečatljivih’ ajeta, s nijetom približavanja Kur’ana srcima kao Allahove Objave i mudžize”, zaključuje Adna.

Ova ambiciozna ekipa je otvorena i za sve prijedloge i sugestije, a u nastavku vam dostavljamo raspored najavljenih aktivnosti.

divithana.com

 

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top