Vi ste ovdje
Home > Naše aktivnosti > Humanitarni rad > AKOS podržao akciju “Kurbani 2016” Islamske zajednice

AKOS podržao akciju “Kurbani 2016” Islamske zajednice

Shvatajući značaj ekonomskog osnaživanja povratnika u manji bosanskohercegovački entitet i podržavajući instituciju Islamske zajednice u njenim nastojanjima da vodi računa o svim aspektima vjerskog života svojih članova, AKOS je ove godine podržao akciju otkupa kurbana od povratnika Bošnjaka koji tradicionalno organizuje Islamska zajednica.

Uz podršku i učešće prijatelja iz Turske, Asocijacija za kulturu, obrazovenje i sport – AKOS je Islamskoj zajednici uplatio novac za kupovinu pet krava za kurbane. Krave su kupljene od povratnika a polovina kurbana je distribuirana Bošnjacima na području Medžlisa Islamske zajednice Bratunac dok će polovina biti iskorištena za potrebe institucija u okviru IZ. U Bratuncu živi skoro 6.000 Bošnjaka što procentualno predstavlja najveći broj Bošnjaka povratnika u RS nakon Zvornika.

Raduje nas institucionalna saradnja sa našom krovnom vjerskom organizacijom na zajedničkom cilju ekonomskog jačanja našeg naroda na prostoru gdje su Bošnjaci manjinski zastupljeni ali su se ipak odlučili vratiti na svoja ognjišta uprkos genocidu i zločinima širokih razmjera te svakodnevnoj nepravdi koju doživljavaju viđajući na slobodi ratne zločince od kojih neki čak i rade u institucijama manjeg bh entiteta.

Na ovakav način, AKOS opravdava svoju zadaću društveno odgovorne organizacije kao i organizacije koja poštuje red i pravila u okviru institucionalne saradnje sa Islamskom zajednicom.

Akos.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top