Vi ste ovdje
Home > Duhovnost > Biseri mudrosti > Ako želite uspjeh u životu, morate prvo imati mnogo neuspjeha

Ako želite uspjeh u životu, morate prvo imati mnogo neuspjeha

U ovom članku donosimo nekoliko mudrosti Oga Mandina
Svako ‘ne’ koje čujem dovešće me bliže zvuku ‘da’. Svaka ‘nesreća’ koja me zadesi krije u sebi sjeme buduće sreće.

Moram često doživjeti neuspjeh da bih samo jednom uspio. Istrajaću sve dok ne uspijem. Pokušavat ću, i pokušavati, uvijek iznova. Ako istrajem dovoljno dugo, ostvarit ću snove. Zato, dok god bude daha u meni, ja ću pokušavati.

Ja nisam na ovoj Zemlji slučajno. Ovdje sam iz određenog cilja, a to je da izrastem u planinu, a ne da se skupim u zrno pijeska.

Nisam došao na ovaj svijet da bih bio poražen niti da neuspjeh teče mojim venama. Nikada više neću sebe potcjenjivati niti sažaljevati.

Kada vam se učini da se sve okrenulo protiv vas, i kada dođe dotle da vam se čini da ne možete više ni trenutka da izdržite, ne predajte se, jer to je upravo tačka na kojoj počinje preokret.

Jedini siguran način na koji ćeš uspjeti jeste pružiti više i bolje no što se očekuje od tebe,bez obzira na to kakav zadatak imaš. Ovu naviku njeguju svi uspješni ljudi od samih početaka.

Uvijek kada omalovažavate sebe i svoje talente, vi ste predodređeni za neuspjeh. Ako potcijenite svoje umijeće ili svoje iskustvo ili svoje znanje, svijet će se vrlo brzo složiti sa vašom procjenom i vi će te se suočiti sa žalosnom budućnošću koju niste zaslužili.

Dobro je imati novac i sve one stvari koje se novcem mogu kupiti, ali dobro je takođe zaustaviti se bar jednom i biti siguran da nismo izgubili one stvari koje se novcem ne mogu kupiti.

Uvijek težite da budete bolji nego što jeste. Morate da nadmašite sami sebe. U svakom slijedećem postupku, testu, susretu, razmišljanju, pokušajte da budete bolji nego u prethodnom. Sad ste ono što jeste, ali za sat vremena morate da budete više nego što ste sad. U svemu što preduzmete, napregnite još veću snagu da biste nadmašili sebe.

Za Akos.ba priredio: Nedim Botić

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top