Islamske temeU Fokusu

Ako se nađete u ovim situacijama, učinite dobro djelo!

Nekoliko situacija u kojima se svako od nas može naći, pa ako je u stanju da pomogne, izađe u susret i sl., neka uradi to u ime Allaha, jer će ako Bog da bite nagrađen. Malo djelo je možda malo u očima ljudi, ali je veliko kod Gospodara ljudi.

 Činjenje dobrih djela, posebno onh tajnih, za koje niko ne zna osim Allah, poseban su doživljaj za dušu. Mnogobrojni su ajeti i hadisi koji podstiču na činjenje dobrih djela i koji ukazuju na nagradu za učinjeno dobro djelo, svakako, djelo koje se uradi samo iskreno u ime Allaha, dž.š.

Rekao je Uzvišeni Allah, dž.š., ”Ko uradi dobro djelo, bit će deseterostruko nagrađen.” (El-En’am, 160)

Od Ebu Hurejre, radijallahu anhu, prenosi se da je rekao: ”Uzvišeni Allah – a Njegove riječi su hakk (istina) – rekao je: ‘Kada Moj rob donese namjeru da učini dobro djelo, upišite mu ga kao dobro djelo. A ako ga uradi, upišite mu ga kao deset dobrih djela.” (dio hadisa, zabilježio Et-Tirmizi)

Čovjek kada uradi dobro djelo, iskreno u ime Allaha, želeći time samo Njegovo zadovoljstvo, on se tim djelom na određeni način približio Allahovoj milosti. Često nam se desi, da se nađemo u nekoj situaciji, kada možemo pomoći, izaći u susret. Onaj ko želi iskreno da uradi dobro djelo, da pomogne nekoga, na bilo koji način, on će biti sretan što se našao u tom trenutku.

Nekoliko situacija u kojima se svako od nas može naći, pa ako je u stanju da pomogne, izađe u susret i sl., neka uradi to u ime Allaha, jer će ako Bog da bite nagrađen. Malo djelo je možda malo u očima ljudi, ali je veliko kod Gospodara ljudi.

1) Putujete vlastitim automobilom, idete na posao, vozite djecu u školu, krenuli ste na pijacu. Vjerovatno prolazite pored autobusnih stajališta na kojima stoje ljudi i čekaju bus. Nekada zna biti hladno, vjetrovito, kiša snijeg, velike vrućine. Možda ste i vi nekad stajali na tim mjestima, čekajući autobus. Ali, niste samo čekali autobus, nego ste gledali da vam neko stane i da vas poveze. Priznajte! A kada bi vam neko stani, komšija ili prijatelj, bilo bi vam drago, pri izlasku davali bi ste mu novac (marku, dvije) da popije kafu ili kupi djetetu čokoladu. Zato, ako vidite starca, staricu, komšiju sa porodicom, da stoje i čekau autobus, stanite im i povezite. Uradite to u ime Allaha, bez ikakve nadoknade. Povezite ljude, olakšajte im, osta će im u džepu nekoliko maraka jer neće platiti kartu. Kad budu izlazili, uputit će za tebe dovu, ti sam uz osmijeh reci:“Amin, i vama svako dobro želim.“

2) Ako budete sami ili sa društvom u nekom restoranu (ćevabdžinica, buregdžinica i sl.), pa ako tokom boravka primjetite da je ušla nane, dedo (koji inače žive samo od skromne penzije) ili neko po kome se vidi da je socijalni slučaj, kad budete napuštali restoran, vi platite ono što su oni naručili da pojedu ili popiju (čaj, kafa, sok) a da konobar ne govori od koga je.

3) Dok budete stajali u redu na kasi, da platite ono što ste kupili, gledajte da one koji su iza vas: stariji, žene sa djecom pa i sama djeca, propustite. Propustite ih uz osmijeh i toplu riječ, možda neko od njih za vas uputi i dovu, nikad se ne zna.

4) Ako znate u nekom selu, ulici, komšiluku, da određena porodica teško živi, otiđite do najbliže prodavnice, uplatite za njih, 50 ili 100 KM (koliko imaš), te da im dostavno auto odvuće namrinice (brašno, ulje, sol, šećer), a da ne znaju ko je uplatio.

5) Ako se desite na kasi, da osobi ispred vas, bude falio određeni iznos (uglavnom to bude sitno), bez razmišljanja se ponudite da platite koliko bude trebalo, halalite u ime Allaha

6) Ako vam je nakon ručka u restoranu, iza vas ili vaše djece ostalo hrane, nemojte je tako ostaviti jer će završiti u smeću. Tražite da vam se lijepo upakuje, istu hranu (kojoj ne fali ništa), možete dati nekom ko prosi na ulici ili ako nema takvih, nekoj životinji.

7) Ako znate dijete da je jetim ili teško da živi, svake školske godine odvoji novca koliko je potrebno za školske udžbenike, uplati u knjižari da podigne ili pošalji na kućnu adresu.

? Ako na pijaci vidite ljude koji prodaju luć za potpalu vatre, čarape i sl., kupite nešto od njih, makar vam i ne trebalo toliko.

9) Ako vidite naše dede ili nane, kao negdje u prikrajku pijace prodaju svoje proizvode: sirće, domaće jabuke, kruške, i sl., koje znaju biti često i nagnjile, kupite nešto, kupite zdravih i nagnjilih, jedna marka vas neće osiromašiti, a njihove dove znaju biti kabul (dedine i nanine).

Za Akos.ba: Saudin Cokoja

Povezani članci