Vi ste ovdje
Home > Vijesti > Kolumne i intervjui > Akademik dr. Ferid Muhić: srpska nije imenica, srpska je pridjev, rješenje za BiH – ukinuti RS

Akademik dr. Ferid Muhić: srpska nije imenica, srpska je pridjev, rješenje za BiH – ukinuti RS

Akademik Ferid Muhić, predsjednik BANU, na pitanje Senada Hadžifejzovića u CD-u, gdje su zaglavili Bošnjaci, odgovara da rješenje za Bosnu nedostaje, te da sve oko Bosne “boli”.

Danas imamo pola Bosne koje nije ni u liberalnom niti je u građanskom sistemu, govorim o RS, BiH je u UN primljena kao Republika, ali danas više ne posjeduje taj atribut. Republika je prenesena na RS i danas taj dio opisuje pripadnost tog dijela BiH srpskom narodu.

“Srpska nije imenica, srpska je pridjev. To govori čija je ta teritorija 49 posto. Zahtijevati, kad je pola Bosna direktno legitimirano kao srpsko, od drugih 51 posto da insistiraju na nekom građanskom konceptu je perverzno. Gdje je rješenje? Rješenje odmah počinje da se ukine ovaj RS”, kaže između ostalog akademik Muhić.

Na pitanje zašto intelektualci šute Muhić odgovara da je na sceni inflacija riječi:

“Treba govoriti, ali je pitanje ima li to efekta..” On podsjeća i da je preko 2000 intelektualaca tražilo od SAD da ne izvrši invaziju na Irak, ali da State Department nije ni odgovorio.

On smatra i da se mora upozoravati na istinu o RS-u sve dok se svi ne usaglase o dešavanjima iz prošlosti. I dok se to ne desi neće se desiti rješenje problema u BiH.

Muhić također smatra da Cerićeva kandidatura za Predsjedništvo BiH je pitanje za samog Cerića te da tu treba gledati kako će reagovati međunarodni faktor na tu njegovu ideju. Tekstove stranih medija koji su se pojavili o Ceriću upoređuje s onima koji su se pojavili o Sanaderu malo prije hapšenja..

{youtube}GceCC-gB9t4{/youtube}

 

vakat.ba

 

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top