Umjetnost

AJB DOC festival dokumentarnog filma održava se u Sarajevu od 21. do 25. septembra 2018.

Nastojimo da festival postane dio Al Jazeera matične kuće, što bi u nekom izvjesnom vremenu pozicioniralo naš festival kao najveći festival dokumentarnog filma u Evropi, možda čak i šire, gdje bi dolazili distributeri i otkupljivači. Nadamo se da ćemo to postići”, isakao je Fočo, direktor Al Jazeera Balkans Documentary Film Festivala (AJB DOC)

Al Jazeera Balkans Documentary Film Festival (AJB DOC) ime je međunarodnog festivala dokumetarnog filma koji će biti održan u Sarajevu od 21. do 25. septembra ove godine, u organizaciji televzijske kuće Al Jazeera Balkans, u saradnji s Al Jazeera Media Networkom i Al Jazeera Media Institutom iz Dohe, javlja Anadolu Agency (AA).

Direktor Al Jazeera Balkans Tarik Đođić je na konferenciji za novinare danas u Sarajevu istakao kako je Al Jazera Balkans u ovih posljednjih skoro sedam godina bila jedna platforma za autore i produkcijske kuće iz cijelog regiona, a i šire. Naglasio je kako je AJB podržavala dokumentarne programe i produkcije na brojnim festivalima, te da će to nastaviti da radi.

“Mi na godišnjem nivou prikažemo oko 300 sati novog programa, novih dokumentarnih filmova. Dosta toga je u saradnji s našom matičnom kućom u Dohi. Odlučili smo da i na ovaj način dođemo što bliže autorima i produkcijskim kućama i da ostanemo ta platforma dokumentarnog filma. Nadam se da će ovo biti jedan uspješan festival”, naglasio je Đođić, dodavši kako je festival zamišljen ambiciozno ali istovremeno i realistično.

Direktor AJB DOC Film Festivala Edhem Fočo istakao je kako se Al Jaazeera Balkans od početka emitovanja programa pozicionirala kao kanal koji promoviše dokumentarni film.

Dodao je kako je AJB kroz podršku produkcijskim kućama radila s više od 30 produkcijskih kuća iz regiona.

“Svakako nastavljamo da ih stimulišemo, otkupljujemo njihove filmove i radimo koprodukcije. Vjerujem da smo prilično uspješni u tome i da na taj način održavamo tu industriju u životu u regionu, a naoročito u BiH”, rekao je Fočo.

On je naglasio kako regija ima odlične festivale dokumentarnog filma, međutim Sarajevo još uvijek nema jedan eminentan festival dokumentarnog filma.

“Mi smo shvatili to da je možda i naša dužnost da donesemo jedan takav festival u Sarajevo. Ovo je prvi, a nadamo se da će on postati tradicionalan, međunarodni i regionalni festival, a namijenjen je svakako i za domaću publiku”, poručio je Fočo.

Dodao je kako je Al Jazeera do sada imala već devet svojih filmskih festivala koji su se održavali u Dohi.

“Mi sada s njima razgovaramo da ovaj festival postane dio Al Jazeera matične kuće, što bi u nekom izvjesnom vremenu pozicioniralo naš festival kao najveći festival dokumentarnog filma u Evropi, možda čak i šire, gdje bi dolazili distributeri i otkupljivači. Nadamo se da ćemo to postići”, isakao je Fočo.

Na AJB DOC Film Festival odazvali su se autori iz cijelog svijeta i u festivalskoj bazi bilo je prijavljeno više od 300 filmova iz 30 zemalja. Odabrani su najbolji filmovi i to 15 za takmičarsku, pet dugometražnih flimova za netakmičarsku selekciju “Last minute Cinema” te tri za prateći program “Al Jazeera Prikazuje”.

Specifičnost AJB DOC Film Festivala ogleda se u tome što su dokumentarni filmovi pripremljeni prema svjetskom standardu za televizijsko emitovanje, odnosno trajanja su do 52 minute.

Na Festivalu će biti dodijeljene tri nagrade. Internacionalni stručni žiri od pet članova odabrat će najbolji film takmičarske selekcije Festivala i dodijeliti “AJB Main Award”, a svi takmičarski filmovi ulaze i u konkurenciju za nagradu programskog žirija Al Jazeere Balkans koji dodjeluje “AJB Program Award”. Svi filmovi prikazani na Festivalu u selekciji su i za “Nagradu publike”.

Članovi internacionalnog žirija su priznati i iskusni svjetski stručnjaci u domenu domentarističkog izražaja, a to su Karin Hayes iz New Yorka, Ingrid Falck iz Londona, Montaser Marai iz Dohe, Robert Tomić Zuber iz Zagreba i Zoran Galić iz Banja Luke.

Sve projekcije će biti održane u Multiplex Cinema Cityju od 21. do 25. septembra. Karte za Festival moguće je kupiti od 10. septembra.

U okviru AJB DOC-a i u saradnji s Al Jazeera Media Institutom bit će organizovan i višednevni trening za mlade autore, predstavnike nezavisnih produkcijskih kuća i studente iz regije, a vodit će ga iskusni predavači i filmski radnici.

Cilj treninga je unapređenje vještina polaznika, njihovo umrežavanje i poticanje na saradnju na projektima koji mogu biti zanimljivi za Al Jazeera Media Network, kao i za druge TV-kuće.

akos.ba

Povezani članci