Vi ste ovdje
Home > Vijesti > Kolumne i intervjui > Aida Tule: Društvo je refleksija nas samih

Aida Tule: Društvo je refleksija nas samih

U kojem smo mi filmu i koju ulogu smo za sebe izabrali? Da li smo time zadovoljni i treba li šta mijenjati?

 

Prenosimo vam inspirativni intervju sa Aidom Tule, psihologinjom, koji je dala za portal Divithana.

Esselamu alejkum u ime tima Divithane. Još jednom Vam hvala što ste pristali da date intervju za naš portal.

1. Za početak, možete li nešto reći o sebi ali na način kako Vi sebe doživljavate, a ne na onaj klasični kako Vas drugi predstavljaju i vide?

Dozvoljavam sebi da se doživim različito u različitim fazama života bez neke vremenske određenosti (faze traju po par minuta do par sati, dana, mjeseci ili godina) i taj doživljaj ne zavisi od toga kako me drugi predstavljaju ili vide, već od pitanja koja sebi postavljam, a kojima stalno propitujem put kojim idem tj. uvjerenja na kojima gradim svoja razmišljanja, osjećaje, odnos prema drugima, odluke, ponašanje. Od uvjerenja sve drugo nastaje. Kako kaže Anton P.Čehov: “Čovjek je ono u šta vjeruje.”

2. Obrazovni put Aide Tule?
Obrazovno – odgojni put još uvijek traje, zapravo tek sam na počecima, uzimajući u obzir da ljudsku dušu čeka još na milione godina pravljenja najrazličitijih iskustava, susreta, učenja i spoznaja, a posebno ispita koje ćemo polagati, pa ćemo neke uspješno položiti, a opet neke druge ponavljati dok ne shvatimo gradivo.

3. Znamo da je psihologija Vaša velika ljubav. Kako Vi razumjevate psihologiju i njen značaj u ovom užurbanom svijetu u kojem danas živimo?

Ljubav je nemoguće sakriti. Ako smo na ovaj svijet došli da bi kroz sazrijevanje upoznali sebe, onda je ljubav idealan vodič na tom putu. Bez obzira kako doživljavamo ovaj svijet, kao užurban ili usporen, psihologija je u svakom vremenu onoliko važna koliko smo važni sami sebi i naša veza sa onim što nas okružuje, a sve što živi na ovoj planeti je povezano htjeli to mi prihvatiti ili ne.

Psihologija naučnom metodom proučava ljudsko ponašanje i mentalne procese, ona nam pomaže da sebe i druge bolje razumijemo, kako funkcionišemo, šta na nas utječe povoljno u smislu pozitivnog poticaja za razvoj zdrave ličnosti, a šta nas usporava i koči, koji su unutrašnji i vanjski faktori koji nas oblikuju, te kako su oni međusobno povezani. Kako ove metode izučavanja izgledaju u primjeni!?

Uzmimo primjer ljubavi, kad smo se već nje na samom početku dotakli. Ljubav je osnova psihofizičkog zdravlja i kao takva predmet interesovanja i izučavanja u različitim oblastima. Psiholozi su se bavili utjecajima vodećih globalnih promjena na doživljaj ljubavi i došli su do tri velika društvena procesa koja su unijela promjenu u pristupu ljubavi.

Prvi je racionalizacija naučnog rada gdje nauka postaje sredstvo manipulacije na ekonomskom i tehnološkom tržištu, a sve manje služi osnovnim ljudskim vrijednostima. Drugi proces koji se desio je demokratizacija politike gdje su prava pojedinca izjednačena sa pravom društva, čime se ostavlja slobodan postor pojedincu da manipuliše pravnim normama. I treći proces je racionalizacija politike ekonomije gdje sve ovo prethodno podliježe zakonima slobodnog tržišta. Ovi procesi su doveli modernog čovjeka u stanje anksioznog individualnog vrijednovanja stavova i izbora, a to znači da se svaki dan stavlja pod pritisak pitanjima jesam li poželjan ili nisam, te koliko će me ljudi “voljeti”, to jeste, koliko njih će potvrditi moje vrijednosti i izbore. Reakcija na ovaj pritisak je histerično prikupljanje što više objekata koji će ga /je učiniti poželjnim.

Rezultati istraživanja su pokazali da se u današnjem društvu ljubav svela na dokazivanje sebe kao nekog ko se otima zapažnju drugih i na tim osnovama gradi sliku o sebi, te da se u jednom takvom grčevitom stanju ne može psihofizički zdravo razvijati. Ovaj jedan primjer dovoljno govori koliko je važna psihologija i kako nam ona pomaže da razumijemo određene procese, te da shodno tome djelujemo u granicama svojih mogućnosti.

4. Vi prezentujete našu lijepu vjeru kroz prizmu psihologije. Prema Vašem mišljenju i dosadašnjem iskustvu, smatrate li da je to efikasan način da se pridobiju srca drugih ljudi? Na kojim principima/uvjerenjima se temelji Vaš rad?

Moj rad se ne temelji na pridobivanju srca drugih ljudi, jer srca (emocije) su kao talasi i na njima je teško bilo šta ozbiljno graditi, već sam fokusirana na pokretanje naših kognitivnih procesa radi zajedničkog općeg uspjeha na oba svijeta ili još preciznije u svim dimenzijama u kojima se budemo kretali.

Sebi i drugima postavljam isti cilj, hajde da počnemo razmišljati i to je već veliko jer smo se pokrenuli iz ustaljenih shema u kojima se godinama slijepo vrtimo, a onda da znamo definisati kako razmišljamo, da naučimo zapažati, analizirati, donositi ispravne odluke, naučiti konstruktivno rješavati probleme, sve s ciljem da budemo dostojni inteligencije planete koja nam je data na raspolaganje zajedno sa nebrojenim drugim resursima. Onaj ko ne osvijesti resurse u sebi, neće ih vidjeti ni oko sebe.

5. Obzirom da smo mi portal koji je prije svega prilagođen ženama muslimankama, zanima nas kako Vi vidite položaj djevojaka/žena muslimanki u Bosni i Hercegovini?

Odgovor na ovakvo pitanje zahtjeva temeljiti istraživački rad na nivou BiH koji bi ponudio statistički uvid u stanje žena/djevojaka muslimanki u svim segmentima života, u svim njihovim identitetima i ulogama. Obzirom da ne raspolažemo takvom referencom, ne bih ulazila u svoju subjektivnu procjenu.

Ono što bih sa sigurnošću mogla zapaziti jeste da je položaj žene, kao i muškarca, onakav kakvog sami za sebe izaberu. Niko nas ne spriječava u učenju i napretku, niti nas neko prisiljava da budemo dio priče/igre u kojoj se ne vidimo, ne snalazimo i ne poznajemo pravila, u kojoj smo gubitnici ili žrtve. Kad osvijestimo slobodu izbora osvijestićemo i svoj položaj u bilo kojom vremenu i bilo kojem društvu.

6. Nažalost, svjesni smo da je naše društvo pomalo pesmistično, politika deprimirajuća, tržište rada pomalo nedokučivo… Imate li savjet za mlade ljude koji pokušavaju da ostvare svoje snove?

Neka promijene svoju svijest o društvu. 🙂 Društvo je refleksija nas samih.

7. Imate li neke savjete koji bi nam pomogli da olakšamo i uljepšamo svoj život?

U filmu Miroljubivi ratnik, glavni lik dobiva sljedeći savjet: “Svako ti želi reći šta trebaš raditi i šta je dobro za tebe. Oni ne žele da pronađeš svoje odgovore, oni žele da vjeruješ u njihove.”

U kojem smo mi filmu i koju ulogu smo za sebe izabrali? Da li smo time zadovoljni i treba li šta mijenjati?

Zahvaljemo Aidi na ohrabrujućim riječima koje tjeraju na razmišljanje i samopropitivanje. Već danas oslobodimo svoj um i uživajmo u svakoj minuti koja nam je darovana. I to je blagodat neizmjerna.

divithana.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top