Vi ste ovdje
Home > Obrazovanje i odgoj > Kutak za ženu > AID B&H: Sa nama do najljepšeg i najlakšeg poroda

AID B&H: Sa nama do najljepšeg i najlakšeg poroda

U Sarajevu, 16. septembra 2017. godine, u prostorijama Centra za zdravo starenje je održane seminar pod nazivom „Sa nama do najljepšeg i najlakšeg poroda“. Seminar je organizovalo Udruženje doktora medicine (AID B&H).

Predvačice su bile: Dr. Samire Ademi (spec. ginekologije i akušerstva u Zavodu za zdravstvenu zaštitu žena i materinstva KS), Dr. Amira Ćerimagić (specijalizant-klinička imunologija-KCUS, aktivistica i predsjednica udruženja Prirodan porod), Mag. Elvira Zeba (dula), te Adisa Hotić (dipl. med sestra- babica, IBCLC savjetnica za dojenje).

Trudnice su dobile mnogo informacija i korisnih preporuka, a neke od tema su bile: osnovne informacije o porodu, zakonska regulativa i prava trudnica i porodilja, carski rez naspram vaginalnog poroda, upoznavanje sa terminom DULA (engl. doula), faze poroda, izbjegavanje pucanja i epiziotomije, utjecaj straha i stresa tokom trudnoće, poroda i dojenja, te pravilno uspostavljanje dojenja.

Ovakvi seminari doprinose razvoju zdrave porodice i društva. Moto seminara je bio „Zdrava mama, zdrava porodica“, te „Moj najljepši i najlakši porod“. Učesnice nisu krile oduševljenje nakon održanih radionica. Znanja koja su usvojile bit će od korisiti u najljepšem periodu koji je ispred njih. Biti majka je posebno iskustvo. A momente istinske sreće učesnice su imale priliku iskusiti u druženju sa dulom Elvirom Zeba, kada je njihove strahove raspršila stihovima:„Ja sam žena, ja sam stijena, ja sam jaka, ja sam majka“.

Priredila: Mirha Nesimović

Akos.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top