Vi ste ovdje
Home > Kultura i tradicija > Istaknuti Bošnjaci > Ahmedije u aleji šehida – Hajrudin ef. Dupovac: Borio se i za Palestinu i Bosnu

Ahmedije u aleji šehida – Hajrudin ef. Dupovac: Borio se i za Palestinu i Bosnu

Hajrudin-ef. Dupovac, sin Muhamedov i Dervišin, rođen je 9.6.1955. godine u Dupovcima kod Hadžića.
Završio je Gazi Husrev-begovu medresu u Sarajevu 1975. godine.
Rješenjem Starješinstva Islamske zajednice SR Bosne i Hercegovine, br. 3589/77, od 6.10.1977. godine, postavljen je za imama, hatiba i muallima udžematu Lokve, u Odboru Islamske zajednice Sarajevo.
Nakon odsluženja vojnoga roka 1979. godine Hajrudin-ef. odlazi u Palestinu, gdje se stavlja u odbranu golorukog palestinskog naroda i učestvuje u brojnim bitkama na jugu Libana. Kao odgovor na iskazanu hrabrost, Hajrudin-efendija je proizveden u oficira palestinske armije s činom poručnika.
Poslije više mjeseci provedenih na ratištu vratio se u Bosnu i Hercegovinu, gdje nastavlja svoj životni put u ulozi imama, hatiba i muallima u džematu Lokve, u Odboru Islamske zajednice Sarajevo.
Svoju patriotsku svijest Hajrudin-ef. potvrđuje i u podizanju i pripremi snaga za odbranu od agresora 1992. godine, u čemu dolazi do izražaja njegovo borbeno znanje i iskustvo. Njegovo borbeno iskustvo pokazalo se već u maju 1992. godine, kad je svojim umijećem s grupom boraca zaustavio napredovanje srpskog agresora na linijama u njegovim rodnim Dupovcima. U tom događaju Hajrudin-ef. zadobija prve rane, koje nisu bile zapreka da svoj doprinos odbrani dadne i na drugim ratištima. Postavljen je za komandira grupe u Pazarićkom odredu, s kojim učestvuje u borbama za Igman.
Poginuo je 4.9.1992. godine na padinama Igmana u području visa Golo brdo. Mezar mu se nalazi u haremu džamije u Pazariću. Iza njega je ostala supruga i dva malodobna sina.
*Dosje Hajrudin-efendije pohranjen je u arhivu Rijaseta Islamske zajednice u BiH.
_____________________________________________________________
* Ismail Smajlović, “Ahmedije u aleji šehida – Hajrudin ef. Dupovac”, Preporod, 1.7.1997, br.
13/615, str. 27 (petogodišnjica preseljenja na ahiret).
Ovaj materijal redakciji portala Akos.ba ustupio je njegov sin Muhamed.
Akos.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top