Vi ste ovdje
Home > Kultura i tradicija > Istaknuti Bošnjaci > Abdullah ef. Riđanović (1844-1917)

Abdullah ef. Riđanović (1844-1917)

Porodica Riđanović poznata je mostarska ulemanska poro­dica, koja je dala nekoliko učenih ljudi koji su vršili razne funkci­je u islamskoj hijerarhiji bosanskih muslimana. Među njima bilo je imama, hatiba, vaiza, muallima, muderrisa, muftija, kadija. Abdullah ef. najpriznatiji je alim ove porodice.

Abdullah ef. rođen je u Mostaru 1844., od oca hadži Ahmed Derviš ef. koji je bio poznati mostarski imam. Završio je mekteb i medresu u Mostaru, gdje je dobio idžazetnamu od tadašnjeg najčuvenijeg alima Hercegovine hadži Mustafe Sidkija Karabega, mostarskog muftije. Prepoznavši u Abdullahu ef. veliku sposob­nost i talenat, muftija Karabeg ga uzima za svog saradnika i do smrti najintimnijeg prijatelja.

Na poziv brojne uleme i Abdullah ef. je uz muftiju Karabega često posjećivao Istanbul. Jednu od tih brojnih posjeta Istanbulu iskoristio je da produži put svetih mjesta i da obavi hadž. Abdu­llah ef. je, također s muftijom Karabegom, dva puta učestvovao u borbi protiv odmetnika iz Crne Gore, koji su napadali na mu­slimanska sela u istočnoj Hercegovini, pljačkajući muslimansku imovinu i paleći muslimanske kuće. Abdullah ef. je uz muftiju Karabega bio i u burnim vremenima prilikom okupacije Mostara 1878. godine, kada su u konaku ubijeni muftija, kadija, mutesarif i kajmekan. Dvije godine kasnije Abdullah ef. napisat će djelo na arapskom jeziku na 34 stranice, u kojem detaljno opisuje život muftije Karabega i okupaciju Mostara.

Nakon što je Ali Fehmi Džabić svrgnut s pozicije mostar­skog muftije, 1899. godine ovu poziciju preuzima Abdullah ef. Pored zadaće muftije, Abdullah ef. nije nikad napuštao mihrab. Bio je imam hadži Husein Kotle mesdžida i muderris u Koski Mehmed-pašinoj medresi. Umro je 17. aprila 1917. godine i uko­pan je u Šarića haremu u Mostaru.

 

Preuzeto iz knjige: "100 bošnjačkih imama iz perioda 1912-2012"

Priredili: Ekrem Tucaković, Abdulgafar Velić i Mirnes Kovač;

format: A5; br. str. 224; povez tvrdi

Izdavač: El-Kalem

Narudžbe: http://elkalem.ba/index.php/100-bosnjackim-imama-iz-perioda-1912-2012.html

Akos.bA

 

 
 

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top