Islamske teme

Poruka onima koji su na kušnji

Buhari u svojoj zbirci navodi hadis u kojem Allah kaže: “Kome oduzmem nekog dragog na dunjaluku, pa se on strpi, zauzvrat ću mu podariti Džennet.”

U drugom vjerodostojnom hadisu navodi se: “Kome oduzmem vid, imat će Džennet za nagradu.”

“Nisu oči te koje ne vide, već srca slijepa u grudima.”

Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, kazao je: “Kada Allah oduzme vjerniku dijete, upita meleke: ‘Jeste li to uzeli dušu sina Moga roba?’ ‘Jesmo’, odgovore meleki, ‘Uzeli ste ono što je srcu njegovu najmilije?’ ‘Da’, ponove meleki. A šta je na to kazao Moj rob?’, upita Allah još jednom. ‘Zahvaljuje Ti i govori: Mi smo Allahovi i Njemu se vraćamo.’ ‘Sagradite Mom robu kuću u Džennetu i nazovite je kućom zahvale’, kaže Uzvišeni.” (Tirmizi)

U nekim predajama spominje se kako će ljudi na Sudnjem danu žaliti što nisu još više žrtve podnijeli Allahu, kada vide kakva i kolika nagrada čeka one koji su bili na kušnji.

“Reci: ‘O robovi Moji koji vjerujete, bojte se Gospodara svoga! One koji na ovom svijetu dobra djela budu činili čeka nagrada, a Allahova je zemlja prostrana; samo oni koji budu strpljivi bit će bez računa nagrađeni.”‘ (Ez‐Zumer, 10)

“I kad nastupiše prema Džalutu i vojsci njegovoj, oni zamoliše.‐’Gospodaru naš, nadahni nas izdržljivošću i učvrsti korake naše i pomozi nas protiv naroda koji ne vjeruje!’” (El‐Bekara, 150)

“Mir neka je vama, zato što ste trpjeli, a divno li je najljepše prebivalište!” (Er‐Ra’d, 24)

Svaki čovjek na kušnji susreće se s uzvišenim stvarima, poput nagrade, strpljivosti, shvatanja Božijeg određenja i slično. On treba znati da Onaj Koji uzima u isto vrijeme i daje.

“Allah vam zapovijeda da odgovorne službe onima koji su ih dostojni povjeravate i kada ljudima sudite, da pravično sudite. Uistinu je divan Allahov savjet — A Allah doista sve čuje i vidi.” (En‐Nisa, 58)

 

Izvor: “Ne tuguj”

Autor: Dr. Aid Al-Qarni

korisno.net

Povezani članci

Back to top button