Kolumne i intervjui

Poruka Semiru Rastoderu: ZATRAŽI SAVJET OD SINOVA SARAJEVSKIH UGOSTITELJA!

Ne znamo šta u trenutku pisanja ovog članka radi Semir Rastoder, 25-godišnjak koji je u utorak Golfom VI udario i ubio pješakinju Havu Šljivić-Dovadžija. Možda u udobnom domu gleda TV, igra PlayStation ili se dopisuje sa prijateljima…

Pušten je da se brani sa slobode i prethodna slična iskustva drugih aktera mu sigurno mogu dati opravdanu nadu da će na slobodi i ostati.

Ako mu zatreba pravni savjet, može ga zatražiti u ugostiteljskom objektu „Metropolis“. Ko bi ga mogao bolje posavjetovati odNedžada Rašidagića?

Podsjećamo, Nedžad Rašidagić je sin vlasnika pomenutog ugostiteljskog objekta, a on je početkom novembra 2006. godine upravljajući automobilom marke Mercedes sletio s kolovoza i na tramvajskom stajalištu ubio Hašima Kadića, te povrijedio Kasima Džubru, Abdulaha Skaku i Nermina Mušiklića. Uzrok nesreće je bila neprilagođena brzina, a Rašidagić je bio slobode lišen tek nekoliko dana. Hašim Kadić nije imao priliku da bude jedan od gostiju na otvaranju novog „Metropolisa“ u SCC-u, gdje bi ga, kao što je i ostale goste, dočekao nasmijani Rašidagić. 

Vrijedi napomenuti i da dotičnom nije oduzeta vozačka dozvola, pa bi i Rastoder uz male popravke na Golfu uskoro ponovo mogao krstariti sarajevskim cestama.

Čini se kako sinovi vlasnika ugostiteljskih objekata imaju „sreće“ sa pravosuđem. Tako je Tarik Aljović, sin vlasnika ćevabdžinice „Zmaj“, nedavno sretno započeo školovanje van BiH. Podsjećamo, Aljović je 24. juna 2012. godine, upravljajući Mercedesom E320, na Obali Kulina bana udario u Citroen C3, koji je vozila Ajla Hadžismailović. Od siline udara Citroen je završio na trotoaru pored Narodnog pozorišta, a vozačica je sa teškim i po život opasnim povredama prevezena u KCUS. Njemu je, za razliku od Rastodera, određen jednomjesečni pritvor, koji je prekinut jer više „nije postojala opasnost da utiče na svjedoke“.

Prije godinu dana, u aprilu 2013., je Derviš Šutković, sin vlasnika hotela „Sarajevo“, upravljajući automobilom Mercedes ML, koji je dolazio iz pravca Marijin Dvora, oštetio četiri vozila, a zatim je udario u Vječnu vatru. Nakon svega, Šutković je obukao jaknu i udaljio se s lica mjesta, ali ga je policija nakon izvjesnog vremena pronašla i privela. Šutković je danas, naravno, na slobodi.

Mirzad Brkić, sin pjevačice Hanke Paldum, je početkom ove godine automobilom povrijedio tri pješakinje na trolejbuskoj stanici na Grbavici. Nakon nesreće je podvrgnut testu na narkotike, a u krvi mu je konstatovano prisustvo psihoaktivne supstance amfetamin. Nije ovo prvi put da je Brkić glavni akter saobraćajne nesreće. Svojevremeno je udario i teško povrijedio staricu, a nakon nesreće je otišao u Njemačku „igrati fudbal“.

U februaru ove godine je u Ilijašu smrtno stradala maloljetna Merjema Džakmić (1998), kada ju je udario Golf II, kojim je u alkoholiziranom stanju upravljao Adis Ramić (1991). Ramić je povrh svega pobjegao sa mjesta nesreće. Šesnaestogodišnjakinja je nakon udesa još uvijek davala znake života, te je vozilom Hitne pomoći prevezena u Kliniku urgentne medicine KCUS-a, gdje je preminula od zadobijenih povreda. 

Sat nakon udesa, u službene prostorije V. policijske uprave je pristupio Ramić, koji je uhapšen zbog teških kaznenih djela protiv sigurnosti javnog saobraćaja u vezi s ugrožavanjem javnog saobraćaja uslijed omamljenosti, te neukazivanja pomoći osobi povrijeđenoj u nesreći. Tom prilikom je izvršeno alkotestiranje, kojim je utvrđeno da je osumnjičeni imao 1,79 promila alkohola u organizmu. Cijeli sudski proces u ovom slučaju, kao da se radi o nerazjašnjenom ubistvu, nije okončan.

Presedan u našem pravosuđu je slučaj u kojem je Mirsad Subašić osuđen na Kantonalnom sudu u Sarajevu na jedinstvenu kaznu zatvora od 12 godina i 4 mjeseca zbog saobraćajne nesreće u kojoj je poginuo Zlatan Handžić, a koja se dogodila 26. maja 2012. godine. 

Prethodno navedene nesreće, izuzev posljednje navedene, su samo dio u nizu nesreća u kojima su zbog nesavjesnih vozača stradali pješaci, a zajedničko svim nesrećama je da su odgovorni pojedinci minimalno ili gotovo nikako kažnjeni, a procesi su trajali cijelu vječnost.

Da je pravosudni sistem rak rana bh. društva, već je poznata činjenica. Višestruki povratnici u svijet kriminala slobodno šetaju ulicama bh. gradova, ubice ne provedu niti jedan dan u zatvoru, revolveraši u prosjeku u pritvoru provedu 24 sata nakon svake pucnjave, pa nas ne bi trebalo šokirati i da Rastoder ne bude kažnjen za ubistvo majke dvoje djece.

 

{youtube}NMT5_Lc0prE{/youtube}

 

 

source.ba

 

Povezani članci

Back to top button