O obrazovanju i odgoju

Iz prakse profesora vjeronauke: Kako protiv “Izetovih” vulgarizama?

Vrijedni nastavnik Islamske vjeronauke u OŠ „Gornji Vakuf” u Gornjem Vakufu, Saudin Cokoja u svom plemenitom nastojanju odgoja djece, što podrazumijeva i borbu protiv svega lošeg u društvu, došao je na ideju kako se boriti o protiv vulgarnosti kojima je prekrcana serija “Lud, zbunjen, normalan”. Na žalost, svi roditelji su svjedoci koliko su te vulgarnosti popularne njihovoj djeci.

U ovom radu možete vidjeti kako se prof. Saudin uspješno suprotstavio tom problemu.

Pogledajmo šta nam Saudin piše:

Prošle godine, kao što znate, bila je serija „Lud, zbunjen normalan” najgledanija i pokazalo se da je veliki broj djece gledao tu seriju jer je bila u udarnom terminu. Osim toga veliki broj učenika je oponašao Izeta (Mustafa Nadarević) u svemu a pogotovo u psovanju i govorenju nemoralnih riječi upućenih svome sinu i unuku. To je došlo do te mjere da su mi se djeca hvalila kako njihov brat ili sestra govore te i te riječi svome babi, mami, dedi i sl. Onda me je jedna učiteljica zamolila da ja djeci kažem da ne gledaju to, jer će mene poslušati. Onda sam došao na ideju da uradim jedan anketni listić o Izetu kao osobi koja glumi i njegovom ponašanju, a taj listić su trebali zajedno uraditi roditelj i učenik. Cilj listića je bio da se roditelju pokaže šta se dešava u školi, kako ta serija i likovi iz nje utječu na njegovo djete, te da ga zajedno, ali onako razmno, ocijenu kao osobu. Ovom zadaćom su bili obuhvaćeni učenici II, III i IV razreda, odnosno 163 učenika. Kasnije su rezultati ankete prezentirani pedagogu koji je bio oduševljen rezultatima. Svaki roditelj, od ukupno njih 163, osudili su njegovo ponašanje i potvrdili da loše utječe na odgoj njihove djece. Nakon toga, veliki broj djece je samovoljno prestao gledati tu seriju, a prostaloj djeci roditelji su zabaranili gledanje te serije. I ovaj postupak su roditelji pohvalili preko svoje djece. Ovaj anketni listić vam šaljem pod nazivom „Izet”, s ciljem da ga samo pročitate i prokomentarišete, jer je odrađen prošle godine kada je to bilo popularno.

 

RADNI LIST “IZET”

Draga mama i dragi babo! Skoro svako dijete u mojoj školi gleda seriju „Lud, zbunjen, normalan”, i ja sam primjetio-la, da se moji drugovi i drugarice čudno ponašaju.

Radi se o tome da oni oponašaju i glume jednog čovjeka iz te serije, a radi se o Izetu. Moji drugari se hvale i pričaju kako neka djeca govore svojoj mami „Začepi Šefika”!, isto kao što govori Izet u toj seriji nekoj Šefiki, takođe djeca svome babi i dedi govore:”Đubre i konju jedan!”. Isto tako govore svome bratu da je kreten i idiot, i ostale ružne stvari govore svojim ukučanima.

Dragi moji roditelji, mi smo u školi na času vjeronauke učili lijepa muslimanska imena, i svi smo se složili da je Izet lijepo muslimansko ime, ali ono što radi i govori Izet u toj seriji, je ružno, odvratno i utječe na ponašanje mojih drugara, zato bih vas ja zamolio da mi pomognete da zajednički ocijenimo Izeta, kakva je on ustvari osoba.

Zadatak: U narednim rečenicama ako su tačne, stavi na kraju rečenice znak tačnosti, ako je neka rečenica netačna stavi na kraju rečenice znak X.

  1. Izet je osoba koja mnogo psuje!
  2. Izet je osoba koja govori bezobrazne i proste riječi koje djeca ne bi smjela slušati!
  3. Izet je osoba koja mnogo laže svoje ukućane i prijatelje!
  4. Izet je osoba koja često vara svoje ukućane i prijatelje!
  5. Izet je osoba koja često iskorištava svoje ukućane i prijatelje!
  6. Izet je osoba koja ponekad klanja akšam u seriji!
  7. Izet je osoba koja koja svoga sina i unuka naziva ružnim imenima (đubre, idiot, kreten)!
  8. Izet je osoba koja u seriji naziva selam svojim ukućanima i prijateljima!
  9. Izet je osoba koja u seriji pije alkohol!
  10. Izet je osoba koja se često abdesti kako bi pokazao da trebamo pet puta prati osnovne dijelove tijela kako bi bili što čistiji i uredniji!
  11. Izet je osoba koja često svome sinu i unuku kupuje lijepe poklone kako bi im pokazao da ih voli!

Draga mama i dragi babo, ja ne želim biti kao Izet, ja želim biti BOLJI OD NJEGA, JA ŽELIM BITI PLEMENIT I ČESTIT ČOVJEK, JA ŽELIM DA VI BUDETE ZADOVOLJNI SA MOJIM PONAŠANJEM, JA ŽELIM DA BUDEM ŠTO BOLJI MUSLIMAN!

Izet je kao osoba: _______________________________________________________

Ocjena:_______________________________________________________________

 

 Izvor: rijaset.ba/vjeronauka

Povezani članci