Kulinarstvo

Ramazanski iftarski meni – devetnaesti dan

Recept za pripremu tope možete pročitati OVDJE.

Zeljanik

Priprema 10 min

Kuhanje 30 min

Serviranja 4 porcije

Sastojci: 4 jaja

300- 400g kravljeg sira

300g špinata, sitno isjeckanog

3 šolje kukuruznog brašna

2 šolje pšeničnog brašna

2 šolje Dukat trajnog mlijeka 

1 šolja ulja

1 prašak za pecivo

so

Priprema:

Operite špinat i kratko ga blanširajte u kipućoj vodi, 2- 3 minuta.

Kada se malo ohladi, isjeckajte ga. Sve sastojke pomiješajte u velikoj zdjeli pa prebacite u smjesu u tepsiju podmazanu Dukat maslacem.

Smjesu posolite ako sir samo po sebi nije dovoljno slan. Pecite oko pola sata na 200°C.

Savjet:

Jelo možete posuti susamom pa peći.

Medaljoni od piletine i sira

 

Priprema  20 min

Kuhanje  12 – 15 min

Serviranja  30 medaljona

Sastojci:

600g pilećih prsa

180g Sirela gaude 

125g brašna

3 jaja

375g krušnih mrvica

1 kašičica origana ili bosiljka

so

svježe mljeveni biber

ulje za prženje

Priprema:

Izrežite piletinu na komade veličine 5x5cm i debljine 1cm. Izrežite i Sirela goudu  na komade te veličine ali samo nešto tanje.

Zagrijte rernu na 230°C. Zarežite svaki komad piletine horizontalno i umetnite Sirela sir. Pritisnite krajeve. Uvaljajte komade piletine sa Sirela sirom u brašno. Umutite jaja sa malo vode i umočite komade piletine u jaja. Najzad komade piletine uvaljajte u krušne mrvice koje ste pomiješali sa origanom, solju i biberom. Svaki komad možete uvaljati u jaja i krušne mrvice više puta da biste spriječili da sir prilikom pečenja iscuri.

Poredajte medaljone na papir za pečenje i pecite 12-15 minuta. Medaljone servirajte sa omiljenim sosom ili ljutim kečapom.

Rafaelo kuglice

Priprema

40 min

Serviranje

40 kuglica

Sastojci:

250 ml Dukat trajno mlijeko

250 ml Brzo&Fino vrhnje za šlag  

10 supenih kašika šećera

10 supenih kašika gustina

250g margarina

2 kesice vanilin šećera

200g kokosovog brašna

1 kesica lješnika

Priprema:

Od 250 ml Dukat trajnog mlijeka oduzeti 10 kašika te u tu količinu staviti gustin i šećer i zmiješati. Ostatak mlijeka istresti u šerpu i staviti da proključa. Kad proključa dodati Brzo&Fino vrhnje za šlag, promiješati te dodati mlijeko u koje smo umutili šećer i gustin. Kuhati uz stalno miješanje dok se ne zgusne.

Kada se masa zgusne, maknuti sa vatre i dodati margarin uz stalno miješanje. Ostaviti da se malo ohladi i kada bude mlaka dodati 100g kokosovog brašna i rukom dobro izmiješati. Lješnike propržiti na suhoj tavi a potom ih istresti u pamučnu krpu i malo protrljati da s njih spadne koža. Od mase uzimati komadiće veličine oraha i u nju utisnuti lješnik, napraviti kuglicu i na kraju uvaljati u kokos.

Držati u frižideru do serviranja.

Recept ustupila gđa Amela: www.tetkinirecepti.com

Akos.ba

Povezani članci