Recept dana: krem supa od krompira i đumbira
Priprema:
15 min
Kuhanje:
20 – 25 min
Serviranja:
8 porcija
Sastojci:
6 šolja krompira (otprilike 3 srednja krompira), oguljenog i nasječenog na kockice
900ml pilećeg temeljca
1 supena kašika svježeg đumbira, samljevenog ili naribanog
180ml vrhnja za kuhanje 20%m.m.
1/4 šolje soka od limete
1/2 kašičice soli
1/4 kašičice bibera
1/4 šolje pečenih narezanih badema
1/4 šolja nasjeckanog svježeg korijandera
Priprema:
U veliki lonac stavite krompir, pileći temeljac i đumbir, te pustite da proključa. Smanjite vatru, poklopite i kuhajte još 15 do 20 minuta ili dok krompir ne bude mekan. Zatim sve prebacite u bender i blendajte do glatkog pirea.
Vratire pire u lonac i na laganoj vatri, miješajući, umutite vrhnje za kuhanje 20% m.m., sok od limete, so i biber.
Naspite u zdjelice i pospite bademima i korijanderom.
Savjet:
Dodajte po kašiku gotovih sitnijih škampi u svaku zdjelu supe, prije posluživanja.
akos.ba