Uncategorized

Recept dana: Brzo&Fino Piletina na kanadski način

Priprema

30 min
Kuhanje
25 min
Serviranja
4 porcije
Sastojci:
1 kg pilećih prsa
1 šolja na kockice izrezanog Brie sira
20 velikih listova bosiljka, sitno sjeckanog
1 kašika biljnog ulja
10g putera
2 kašike sjeckanog vlasca
1 šolja borovnice
60ml balsamik sirćeta
3 kašike meda ili javorovog sirupa
1/2 šolje Brzo&Fino vrhnja za kuhanje 20%
1 kašičica naribane korice limuna
1/4 kašičice soli i bijelog bibera 

Priprema:

U zdjeli pomiješajte sir Brie i bosiljak; nožem horizontalno izrežite i razdijelite prsa tako da se mogu otvoriti kao knjiga I nafilujte smjesom. Pokrijte i držite u frižideru.
Zagrijte rernu na 200°C.
Glazura od borovnice:
U maloj tavi, na srednjoj temperaturi istopite puter. Dodajte vlasac i dinstajte oko 1 minutu. Dodajte sirće, malo meda i ostavite da proključa. Dodajte borovnice i kuhajte dok ne omekšaju, oko 4 minute. Odložite.
U većoj tavi propržite piletinu 2 do 3 minute ili dok kožica ne postane rumena. Zatim ih stavite u vatrostalnu zdjelu i stavite u prethodnu zagrijanu rernu. Pecite 15 do 20 minuta.

Bosiljak sos:
U međuvremenu, u maloj šerpi zagrijte Brzo&Fino vrhnje za kuhanje na umjerenoj temperaturi, dodajte lišće bosiljka i sklonite s vatre. Izmiksajte u blenderu da dobijete pire. Dodajte izrendanu koricu limuna, so i biber. Služiti tako što se 2 kašike sosa od bosiljka naspu na sredini svakog tanjura, preko toga stavi piletina, a preko nje sipa glazura od borovnice.

Brzo&Fino i Akos.ba

Povezani članci