Koji su najvažniji vitamini i minerali za žensko zdravlje?
Ženskom su tijelu potrebni vitamini i minerali kako bi moglo normalno da funkcioniše. Ako želite da sačuvate zdravlje, obratite pažnju na sljedeće vitamine i minerale koji se brinu da vaše tijelo dobro funkcioniše.
Ovo je izuzetno važan mineral za žensko zdravlje, a posebno pozitivno utiče na zdravlje živaca, mišića, kostiju i cjelokupnog imuniteta. Štiti od stresa, a prirodni su mu izvori zeleno lisnato povrće poput špinata, žitarice od cijelog zrna, orašasti plodovi i sjemenke.
Folna kiselina
Riječ je o izuzetno važnom vitaminu koji pomaže u izgradnji novih ćelija, štiti trudnoću i igra važnu ulogu u zdravlju srca i cijelog kardiovaskularnog sistema. Prirodan izvor folne kiseline su: tamnozeleno lisnato povrće, mahunarke, soja, plava riba i voće poput avokada ili narandže.
Biotin
Biotin, koji se još naziva vitamin B7 ili vitamin H, u organizmu je zadužen za pravilan metabolizam, posebno za preradu šećera u energiju, a utiče i na zdravlje kože. Može da se pronađe u: piletini, ribi, bananama, gljivama, mrkvi, pivskom kvascu i jajima.
Vitamin B12
Ovaj izuzetno važan vitamin neophodan je za normalan rad mozga, ali sprječava i srčane bolesti i moždani udar. Održava živce i krvne ćelije zdravima, pomaže u izgradnji DNK-a i izuzetno je važan za vegetarijance jer je lijek anemiju. Najveće količine vitamina B12 mogu se pronaći u: plavoj ribi, posebno u sardinama, zatim u mesu, jajima, mlijeku i mliječnim proizvodima.
Vitamin D
Vitamin D je zapravo hormon, a zadužen je za jačanje kostiju, apsorpciju kalcijuma, zdrav imunitet, normalno funkcinisanje živaca i štitne žlijezde, a može spriječiti i nastanak karcinoma dojke i pomaže u njegovom liječenju. Najviše ga ima u ribljem ulju, mlijeku i mliječnim proizvodima i žumancetu.
Kalcijum
Ovaj moćni mineral odgovoran je za snagu kostiju i mišića, a igra važnu ulogu i u normalnom funkcionisanju nervnog sistema. Takođe, važan je i za održavanje zdravog krvnog pritiska. Prirodni izvori kalcijuma su: mlijeko i mliječni proizvodi, sardine, zeleno povrće, tofu, orašasti plodovi, alge, sušeno voće.
Piše: Nedim Botić
novovrijeme.ba