Vijesti iz zemlje

Pronađena još dva tijela žrtava kod Buturović Polja

Na putevima koji vode od Jablanice prema Mostaru i Blidinju i dalje je obustavljen saobraćaj.

Spasilački timovi koji tragaju za žrtvama poplava u Bosni i Hercegovini u ponedjeljak su pronašli još dva beživotna tijela na području Buturović Polja, naselja u općini Konjic, prenosi Hina.

Broj poginulih u poplavama i odronima kamenja u BiH popeo se na 21: u Donjoj Jablanici i Buturović Polju 18 i na području Fojnice troje.

Još traje potraga za više nestalih.

Potvrdio je to novinarima Husein Hodžić, načelnik štaba Civilne zaštite Konjica koji je kazao kako je tijelo jednog muškarca pronađeno nakon što je isplivalo iz lokalne rijeke. Pronašle su ga ekipe u čamcima a tijelo je prevezeno u prosekturu kako bi se utvrdio identitet.

“Za tri žrtve još tragamo i provodi se intenzivna pretraga terena”, kazao je Hodžić.

Istaknuo je kako je desetak sela na području općine još uvijek odsječeno od svijeta jer su uništene lokalne ceste koje do njih vode.

“Kilometri puta ne postoje”, kazao je pojašnjavajući kako to otežava djelovanje teške mehanizacije koja je nužna radu raščišćavanja ruševina.

Timovima za spašavanje iz BiH na terenu Buturović polja koji je smješten uz obalu Jablaničkog jezera pomažu i pripadnici Civilne zaštite iz Hrvatske te HGSS-a kao i specijalizirane ekipe iz Slovenije.

Voditelj Državne intervencijske jedinice civilne zaštite Rijeka Siniša Badovinac kazao je kako su na tom području angažirali 37 ljudi i dva potražna psa. Prioritet im je pronaći tijela žrtava poplava.

Upozorio je kako je stanje na terenu iznimno teško.

“Psi i spašavatelji doslovno propadaju kroz blato i jako se teško probiti kroz teren”, kazao je ali je potvrdio kako su timovi iz Hrvatske spremni nastaviti raditi a pojave li se takvi zahtjevi otići će i na druge lokacije.

Spasitelji iz Bosne i Hercegovine i drugih zemalja u ponedjeljak su nastavili potragu za nestalima u smrtonosnim poplavama i klizištima. Najkritičnije stanje je u Donjoj Jablanici.

Papa Franjo izrazio je u nedjelju podršku stanovništvu Bosne i Hercegovine pogođenom katastrofalnim poplavama.

Od ranih jutarnjih sati spasilački timovi su nastavili s pretragom terena na području Donje Jablanice. Intenzivno se radi na čišćenju magistralnih i lokalnih puteva kao i na popravkama elektro i vodovodne mreže, popravljena je i bazna stanica mobilne mreže, prenosi Fena.

Putne komunikacije na području općine Jablanica s pojedinim naseljenim mjestima su još u prekidu, kao i sa susjednim općinama. Radi se na čišćenju puteva.

Također, i dalje se radi na raščišćavanju puteva u Drežnici, put prema Divi Grabovici je očišćen, a Komisija za procjenu štete danas izlazi na teren. Sva građevinska operativa radi na sanaciji katastrofalnih posljedica.

Rano jutros veliki broj građevinskih mašina iz Slovenije stigao je kao pomoć i jutros se uvode u rad, navodi se u izvještaju.

Procjenjuje se da u više od deset sela na području Konjica pomoć još uvijek nije došla zbog ogromnih šteta na putevima i velike udaljenosti, a uglavnom su to planinska sela ispod Bitovnje, objavio je jutros Operativni centar civilne zaštite Hercegovačko-neretvanskog kantona.

Jučer je na području Konjica veliki broj dobrovoljaca učestvovao u čišćenju gdje su uvjeti dozvoljavali. Gorske službe spašavanja su se probijale do sela i evakuirali su stanovnike.

Crna Gora šalje tim obučen za traganje i spašavanje iz ruševina

Crna Gora poslala je u Bosnu i Hercegovinu tim od 32 člana za traganje i spašavanje iz ruševina. Tim će biti upućen na područje Jablanice, koje je najviše pogođeno katastrofalnim poplavama. 

Načelnik Direkcije za civilnu zaštitu i smanjenje rizika od katastrofa Ljuban Tmušić rekao je da se Crna Gora, kao i mnogo puta do sada, pokazuje kao ozbiljan susjed i komšija i član mehanizma civilne zaštite Evropske unije.

Obustava saobraćaja

Na putevima koji vode od Jablanice prema Mostaru i Blidinju i dalje je obustavljen saobraćaj.

Na dionici magistralnog puta Konjic – Jablanica mogu saobraćati putnička i teretna vozila bez prikolice, kao i teretna vozila sa prikolicom koja prevoze humanitarnu pomoć.

Otežano, jednom trakom, saobraća se na magistralnom putu Jablanica – Prozor.

Alternativni pravci prema Mostaru su: Sarajevo – Vitez – Bugojno – Kupres – Tomislavgrad – Posušje – Mostar ili Sarajevo – Foča – Tjentište – Gacko – Mostar.

Na putu Konjic – Borci – Ruište ima vode i mulja na kolovozu, ali putnička, kombi i terenska vozila mogu saobraćati otežano.

Zbog bujičnih poplava i oštećenja mosta, zabranjen je i saobraćaj za teretna vozila na regionalnom putu Kreševo – Alagići. Obustavljen je saobraćaj i na lokalnim cestama Dusina (Fojnica), Vrani, Gunjani, Bijelovići (Kreševo).

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine proglasila je stanje elementarne nepogode zbog poplava, bujica, klizišta i odrona, pa je najavljeno vršenje posebnog prevoza konvoja pomoći ugroženim područjima Federacije BiH iz Slovenije, Srbije i Crne Gore.

Posebni konvoji iće će iz smjera Bihaća prema Jablanici, Zvornika preko Sarajeva do Jablanice, te iz smjera Šćepan Polja preko Foče, Sarajeva do Jablanice.

Dom Zdravlja Mostar šalje pet ekipa hitne pomoći

Dom Zdravlja Mostar danas šalje pet ekipa hitne medicinske pomoći na područja pogođena prirodnom nesrećom.

U koordinaciji gradonačelnika Mostara Mario Kordić i gradonačelnika Jablanice Damira Šabanovića, Dom zdravlja Mostar upućuje dvije ekipe hitne pomoći, dva porodična tima i jedan pedijatrijski tim na teren, objavili su iz Doma zdravlja Mostar.

Zahvaljujući podršci Grada Mostara, dodaju, timovi su u potpunosti opremljeni i spremni za intervenciju u uvjetima masovne nesreće.

Očekuje se da će timovi ostati na terenu najmanje do srijede, uz izmjenu osoblja.

“Molimo naše pacijente za razumijevanje, budući da će pojedine ambulante biti zatvorene ili će pacijenti biti preusmjereni na druge doktore”, navode iz mostarskog Doma zdravlja.

Ambasadori stižu u Jablanicu

Šef delegacije EU-a i specijalni predstavnik EU-a u BiH Luigi Soreca, komandant EUFOR-a generalmajor Laszlo Sticz, ambasador Hrvatske u BiH Ivan Sabolić i ambasador Slovenije u BiH Damijan Sedar posjetit će danas Jablanicu.

Oni će se sastati sa načelnikom Jablanice, timovima za hitne slučajeve i spašavanje iz BiH i međunarodnim timovima koji su stigli u okviru Mehanizma civilne zaštite EU-a kao i stanovnicima pogođenih zajednica.

Posjeta će naglasiti da Evropska unija i njene države članice stoje uz Bosnu i Hercegovinu i posvećene su pružanju podrške zemlji u suočavanju sa posljedicama katastrofalnih poplava.

Izvor: Al Jazeera i agencije

Povezani članci