Islamske temeU Fokusu

Najlakše je šejtana za sve okriviti

Muslimani bi trebali imati jednu posebnu disciplinu: ozbiljnu analizu onoga što se smatra lijepim. Ne iz pozicije estetike, već analiziranja suštine onoga što se smatra lijepim u određenom trenutku. Zašto? Zato što je metoda šejtana, kojom se obavezao pred Bogom: “Ja ću njima poroke lijepim predstaviti!“

Zato što je metoda šejtana, kojom se obavezao pred Bogom: “Ja ću njima poroke lijepim predstaviti!“

Muslimani bi trebali imati jednu posebnu disciplinu: ozbiljnu analizu onoga što se smatra lijepim. Ne iz pozicije estetike, već analiziranja suštine onoga što se smatra lijepim u određenom trenutku.

Zašto? Zato što je metoda šejtana, kojom se obavezao pred Bogom: “Ja ću njima poroke lijepim predstaviti!“ Mnogi trendovi današnjice su iz perspektive medija i osoba koje imaju utjecaj na kreiranje javnog mnijenje lijepi i takvim se predstavljaju, a kako i ne bi kada nisu samo oni kreatori tog mišljenja i takve perspektive.

No, Allah nas opominje da šejtan nema “nikakve vlasti nad onima koji vjeruju i koji se u Gospodara svoga pouzdaju“, stoga ne možemo okriviti samo trendove riječima “tako je to danas” ili “pa svi to rade” ili samog šejtana. Ovo je naročito važno za osobe koji olahko kažu da ih je šejtan naveo na nešto.

Postavlja se pitanje kako čovjek čini grijeh tokom ramazana ako znamo da su šejtani ‘zatvoreni’? To je pokazatelj čovjekovog nefsa, ali i navike. Kao što postoje osobe koje su navikle ustajati na rani sabah, postoje i osobe koje su navikle prespavati ga.

akos.ba

Povezani članci