Vijesti iz zemlje

U subotu 31. godišnjica od zločina u Raštanima

Zločin u Raštanima su 24. augusta 1993. godine počinili pripadnici Hrvatskog vijeća odbrane, kada su ubili 31 osobu, od čega su 24 bili civili, a sedmero pripadnici ABiH.

U Raštanima će se u subotu, 24. augusta, obilježiti 31. godišnjica od zločina u ovome mjestu, u znak sjećanja na ubijene Bošnjake civile i pripadnike Armije BiH.

Program počinje u 11,30 sati polaganjem cvijeća i učenjem Fatihe na spomen obilježju u Raštanima, najavili su organizatori.

 

Podsjetimo, zločin u Raštanima su 24. augusta 1993. godine počinili pripadnici Hrvatskog vijeća odbrane, kada su ubili 31 osobu, od čega su 24 bili civili, a sedmero pripadnici ABiH.

Jedan od najmonstruoznijih masovnih zločina počinjenih nad nedužnim bošnjačkim stanovništvom jeste zločin kojeg su počinile jedince HVO-a i HV-a u mostarskom prigradskom naselju Raštani. Tokom napada na ovo mjesto, oslobođeno od strane Armije R BiH 30. juna 1993. godine, pripadnici “Kažnjeničke bojne” pod zapovjedništvom Mladena Naletilića Tute prilikom napada 24. augusta 1993. godine u ranim jutarnjim satima ubile su 24 civila i 7 zarobljenih pripadnika Armije R BiH. Vojnici su se nalazili u kući Uzeira Beglerovića i nisu pružali nikakav otpor jer su bili bez naoružanja. Tokom borbi nestalo je 18 civila Bošnjaka za čiju se sudbinu nikada nije saznalo. Pretpostavlja se da je taj dan stradalo ukupno pedesetak osoba.

Počinioci zločina i njihovi naredbodavci su na slobodi. Pravosudni organi nikada nisu poduzeli adekvatnu pravnu radnju koja bi rasvijetlila ovaj događaj. Porodice žrtava Kantonalom tužilaštvu podnosile su zahtjeve za krivično gonjenje odgovornih lica, ali to nikada nije dalo rezultata. Tužilaštvo, kao i u većini slučajeva kada je riječ o ovoj vrsti zločina, uporno šuti. Stoga cijeli događaj i dalje prekriva veo tajne i čini se da će tako zauvijek i ostati.(stav.ba)

akos.ba

Povezani članci