Recept za zapečeni file lososa sa parmezanom
Danasnji prijedlog koji predstavljamo i jedan jako ukusan recept je zapečeni file lososa sa parmezanom.
Za ovo jako ukusno jelo za dvije osobe potrebno je:
-2 filea lososa (200 do 250 gr po fileu)
-0.250 gr vrhnja za kuhanje
-3 žumanca
-0.200 gr parmezana
-začini
-2 limuna
Što se tiče priloga, ovaj put sam se odlučila za najukusniji prilog koji ide uz ribu, bar po mom iskustvu, a to je Dalmatinska garnitura.
Za Dalmatinsku garnituru nam je potrebno;
-500 gr krompira
-0.300 gr blitve
-0.100 gr putera
-2 do 3 čehne bijelog luka
-začini
E sad prelazimo na pripremu ovog ukusnog jela!!!
Losos operemo i dobro osušimo papirnim rucnicima, zatim ga mariniramo sa soli i biberom i limunom.
Dok losos malo upije marinadu, pripremiti parmezan sos.
Za sos je potrebno;
Vrhnje,zumanca,parmezan i zacini.
Staviti vrhnje da prokuha,dio vrhnje ostaviti i pomijesati sa žumancima.
Kad je vrhnje prokuhalo dodati ona umucena zumanca,kuhati na laganoj vatri.Zaciniti sa soli i biberom i dodati onaj parmezan.
Nek se kuha sve zajedno dok ne prestajete mijesati,jos 3 minute.Skloniti sa vatre da se stisne,dok losos na pola pripremite.
Upaliti rernu na 220°C da se zagrije.
Na zagrijanu grill tavu stavljamo losos, koža mora biti dole, dodajte i masnoće naravno. Peći 7 minuta, zatim skinuti i staviti ga u tepsiju. I preko njega premazati deblji sloj parmezan sosa. Ubaciti u rernu i peći dok losos ne dobije lijepu zapečenu boju, tj. dok se parmezan ne zapeče dovoljno.
Krompir već kuha, također i blitva (osim ako se niste odlučili za zaleđenu varijantu blitve).
Krompir kad bude kuhan, procijediti ga i pomijesati sa blitvom.
Staviti u šerpu na laganu vatricu i dodati puter, lagano mijesati da se nebi krompir pretvorio u pire?.
Dodati sitno sjeckani bijeli luk i začiniti po želji.
Servirati, uz dodatak limuna naravno.
Jelo je jako ukusno, toplo ga preporučujem da ga obavezno probaju svi ljubitelji ove vrste ribe, jer je kombinacija sa parmezanom i više nego odlična
Prijatnooo!
Za Akos.ba piše: Selma Andelija