Vi ste ovdje
Home > Duhovnost > Islamske teme > Je li muškarcu dozvoljeno nositi zlato?

Je li muškarcu dozvoljeno nositi zlato?

 Pitanje: Je li muškarcu dozvoljeno nositi zlato?

Odgovor: Islam je prirodna vjera. Njegovi propisi i norme podržavaju prirodu stvari a protiv su svake neprirodnosti, izvještačenosti i izvitoperenosti. Allah je stvorio muškarca različitog od žene a ženu različitu od muškarca i želi da muškarac ostane muškarcem a žena ženom. Svaki pokušaj koji ima za cilj da izmijeni tu zakonitost i prirodu stvari – islam strogo osuđuje i žestoko mu se protivi.

Bilježi se od Alije, r.a., da je Allahov Poslanik, a.s., jednom uzeo u svoju desnu ruku zlato a u lijevu komad svile i rekao: Ove dvije stvari su haram ( zabranjene) za muškarce moga ummeta. Muslimanima je također zabranjeno da koriste sve predmete od zlata – posuđe, predmete, ukrase, olovke, satove, itd., jer je i to raskoš, a islam zagovora skromnost i umjerenost.

Međutim, islam dozvoljava da se koristi zlato i svila gdje je to neophodno, tj. gdje se ne mogu zamijeniti drugim metalima ili tkaninama. Islam zabranjuje muškarcima da nose zlato i svilu, jer je kićenje, gizdanje i nježnost osobina žena, a islam je stvorio muškarce da budu čvrsti, odlučni i jaki.

Odgovorio dr. Sulejman Topoljak/ Novi Horizonti akos.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top