Vi ste ovdje
Home > U Fokusu > Lijek za ljubavne jade…

Lijek za ljubavne jade…

„Nemojte nikada voljeti onoga koji je zaboravio Allaha. Jer ako je mogao Njega zaboraviti, zaboravit će i vas.“

„Kako će vas neko ikako istinski i voljeti, ako ne voli i Onoga Koji vas je stvorio?“

Lijek za sve ljubavne, pa i životne probleme je povratak Allahu, bez odlaganja. Nema drugog lijeka. Ne postoje te tablete, terapije, masaže, astrolozi, psiholozi, psihijatri, nadriliječnici koji mogu otkloniti tu bol, osim vjere u Allaha Koji je u Svojoj Knjizi rekao: „Ko okrene glavu od Knjige Moje, taj će teškim životom živjeti.“

Treba objasniti šta mislimo pod pojmom LJUBAV. Šta je ljubav? Kad bi vas neko pitao, šta bi vi rekli? Uglavnom kad se piše ili govori o ljubavi, govori se o njenoj bitnosti, ali je malo tih riječi koje nju mogu opisati. Ali sve te silne „ljubavi“ neusporedive su s jačinom i značajem ljubavi spram Stvoritelja.

                                            LJUBAV PREMA ALLAHU…

„Sve ljubavi na ovom svijetu. Svaki njihov djelić.  Ljubav o kojoj pjesnici stihove pišu. Ljubav iz očaravajućih pripovjetki. Ljubav u stihovima i prozi. Ljubav majke spram djeteta, djeteta spram oca. Ljubav koja oslobađa. Koja porobljava. Ljubav koju osvajate. Ljubav koju tražite. Ljubav za koju živite. Ljubav za koju biste žrtvovali i život svoj. Ljubav zbog koje ljudi krvare. Ljubav iz bajki i tragedija.

Sve su one samo odraz. Odjek. Istinske ljubavi. Jedine ljubavi koju vaše srce pozna, zato jer ste je oduvijek u dubini sebe osjećali. Mi smo voljeni prije nego smo i mogli voljeti. Pružena vam je ljubav i pažnja i prije nego ste mogli i znali kako na nju uzvratiti. To je ljubav za koju je vaše srce pripremljeno. To je ljubav na temelju koje sve druge ljubavi opstoje.

To je ljubav koja je bila prije – i koja ostaje i nakon što sve ostale ljubavi presahnu.“ Yasmin Mogahed

Malo ljudi, nažalost, poznaje same sebe, a kamoli da razumiju osobe drugog spola, mada nas Uzvišeni u Knjizi podučava:  „Na Zemlji su dokazi za one koji čvrsto vjeruju, a i u vama samima – zar ne vidite?“ (Kur'an, Ez-Zarijat, 20-21.)

LJUBAV ILI OVISNOST O DRUGOJ OSOBI?

Greška u koju insani često upadnu je da zamijene ljubav s ovisnošću o drugoj osobi. Problem je što je granica između ovoga dvoga tanka i malo ko je primijeti. Obično se ljubav pomiješa s ovisnošću, i nastaje problem. Srce se lahko vezuje, ne samo za ljude, već i za obične dunjalučke stvari: kuću, automobil, imetak i sl.

Ljubav je, po svojoj, prirodi nesebična, pozitivna, blaga, opraštajuća, pozitivna, okrepljujuća. Ovisnost od drugoj osobi se izražava na loše načine, poput osjećaja nepotpunosti ukoliko ta osoba nije s nama, osjećaj da ako ostanemo bez te osobe bolje da ne postojimo. Takve stvari se mogu pripisati samo Stvoritelju jer je On jedini vječan.

Čim ljubav preraste u nešto drugo, ona postaje patnja. Je ljudsko srce je stvoreno da samo se za Allaha veže. I kad se ta ravnoteža naruši, nastaju problemi. Patnje. Bol. Sve dok se insan ne vrati Allahu, i dok ne da prioritet u svom srcu nikom osim Milostivom.

Lijek je za oboje u islamu i samo u islamu. Jer ništa nam drugo ne može pružiti smiraj osim blizine s Allahom.  JER JEDINO NAS ALLAH VOLI RADI NAS SAMIH, BEZ IKAKVE KORISTI…

Razmislimo samo, ko se o nama brinuo dok smo u utrobi majki bili? Razmislite o nježnosti vama pruženoj tada, a i čitavog vašeg života. Ko vam je podario roditelje koji vas vole? Vaše prijatelje, supružnike, djecu, poznanike? Ko je uspostavio ljubav među vama? Ko vas obasipa milošću Svojom, kuće vaše, imetke vaše, sve vaše – ko vam je sve dao?

Razmislimo o nježnosti i blagosti toj, u svakom dijelu života naših…A i ono malo iskušenja što imamo, neusporedivo je s blagodatima ostalim, zar ne? Ko bi mijenjao samo blagodat vida za malo dunjaluka? Niko, zar ne?

Pa sjetimo se Onoga Koji nam sve to pruži, i jedini nas voli radi nas samih, bez ikakve koristi…Namaz, post, zekat, hadždž, i svi ostali ibadeti, zar ne znamo da su samo radi naše koristi, da Njemu nisu potrebni? SubhanAllah, On nam nešto naređuje da uradimo, da bi nas nagradio. Allah nam naređuje, DA NAS NAGRADI. Da,

Zato da ponovimo: ljubav daje samo Allah. U Njegovoj je vlasti. Lijek je za oboje u islamu i samo u islamu. Jer ništa nam drugo ne može pružiti smiraj osim blizine s Allahom.  

Piše: Nedim Botić 

Akos.ba 

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top