fbpx
Kutak za ženu

7 stvari koje trebate raditi u 30-oj kako bi bolje živjeli u 50-oj

22PIŠE: Miriam Belar

Ako se sa 50 godina želite osjećati zadovoljno, najvažnije je da zdravo živite. Izbacite fast food sa svog menija i ostale štetne namirnice, prestanite pušiti, vježbajte redovito i spavajte dovoljno. Zdrav način života prva je stepenica na putu do sreće. Osim zdravlja, važno je i sljedećih 7 navika:

Pročitajte najmanje 10 knjiga godišnje

Nijedan 50-godišnjak neće izjaviti: “Da sam barem više filmova i serija pogledao”. Ljudski mozak kontinuirano se razvija stoga je važno “vježbati ga” svaki dan. Najbolja metoda za vježbu je čitanje ili rješavanje problemskih zadataka, križaljki, klasične matematike.

Ne odgađajte svoje životne ciljeve

Želite kupiti kuću? Imati djecu? Napisati knjigu? Diplomirati ili ostvariti drugu diplomu? Promijeniti karijeru? Naučiti svirati novi instrument? Naučiti roniti? Otvoriti vlastitu firmu? Započni danas! Vrlo je lako odgoditi planove za poslije i samome sebi obećati da ćeš ih ostvariti “jednog dana”, ali istina je da se vrijeme prividno ubrza u 30-ima i vrijeme koje trebaš iskoristiti za ostvarenje svojih snova je sada.

Brini o zdravlju zuba

Posjetite  svog zubara i uklonite karijes odmah čim se stvori. Za razliku od mnogih ostalih zdravstvenih tegoba, stanje zuba samo će se pogoršati, a plombe i krune za zube skupe su, pa ćete pravovremenim odlaskom zubaru uštedjeti svoj novac.

Radi ono čega se plašiš

Izađite iz stana, isplanirajte putovanje , razradite plan i ostvarite ga u najvećoj mogućoj mjeri, fotografirajte sve što vidite, preuzmite rizik. Ako je moguće, povedite dragu osobu sa sobom i napravite brojne uspomene. Kada ostarite, rado ćete se prisjećati svega.

Ne upoređujte se s drugima

Kada vaše tijelo ostari, više ne vidite zabavu u nastojanju da zadivite druge svojim izgledom. Najvažnije je da se osvijestite i počnete uviđati tko ste, bez uporedbe s ljudima koje poznajete. Zadovoljstvo samima sobom i samopouzdanje tajna je sreće.

Čuvajte svoje prijatelje

Odaberite ljude pored kojih se osjećaš odlično i na koje se možete ugledati, koji  vas motiviraju i služe kao primjer. Najvažnije je okružiti se ljudima u čijem društvu uživate. Smijte se s njima. Radite “lude” stvari. Svaku sedmicu održavajte kontakt s njima.

zdravakrava.ba

Povezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Provjerite također
Close
Back to top button