Vi ste ovdje
Home > Duhovnost > Islamske teme > Vrijednost trudnoće u islamu

Vrijednost trudnoće u islamu

U ime Allaha! Hvala Allahu, Koji je spustio Knjigu, stvorio čovjeka od ilovače, a kada nešto odredi samo kaže: „ Budi!“ , i ono biva; Njemu pripada sve što je na Nebesima i na Zemlji, sve se Njemu pokorava! Čovjeka stvara u najljepšem obliku! Svoje ajete je pojasnio onima koji razmišljaju. Neka je salavat i selam Poslaniku Muhammedu, sallallahu alejhi we sellem, koji je ženi dao posebno mjesto, nakon što je bila ponižena.

O, ženo! Uzvišeni Allah te je odlikovao time što je učinio da posjeduješ matericu, u kojoj otpočinje život svakog čovjeka. Pa ako je Hava stvorena od Ademovog rebra , alejhimasselam, tako ne postoji ni čovjek, niti žena, a da nisu stvoreni u ženskoj materici. U tvojoj materici se stvara čovjek, u tvom okrilju se odgajaju svi ljudi. Ti si majka, ti si supruga, ti si kćerka, ti si sestra, ti si ona voljena, ti si bliska, milostiva, nužna, blaga, ti popravljaš društva i generacije… Ti si, o, ženo, nešto veliko, kad bi samo znala! Zato se boj Allaha i budi dobra, da bi bila počašćena kod Gospodara Uzvišenog!

إِنَّ أَكْرَمَكُمْ عِنْدَ اللَّهِ أَتْقَاكُمْ إِنَّ اللَّهَ عَلِيمٌ خَبِيرٌ

„ Najugledniji kod Allaha je onaj koji Ga se najviše boji. Allah, uistinu,sve zna i nije mu skriveno ništa. “ (Al-Hudžurat, 13.) Ženina materica je jedno od najvećih čuda Allahovog stvaranja.

هُوَ الَّذِي يُصَوِّرُكُمْ فِي الْأَرْحَامِ كَيْفَ يَشَاءُ لا إِلَهَ إِلَّا هُوَ الْعَزِيزُ الْحَكِيمُ

„ On vas oblikuje u matericama kako On hoće. Nema boga osim Njega, Silnog i Mudrog! “ (Ali-‘Imran, 6. ) Allah Uzvišeni je učinio maternicu uzrokom proširenja čovječanstva.

يَا أَيُّهَا النَّاسُ اتَّقُوا رَبَّكُمُ الَّذِي خَلَقَكُمْ مِنْ نَفْسٍ وَاحِدَةٍ وَخَلَقَ مِنْهَا زَوْجَهَا وَبَثَّ مِنْهُمَا رِجَالاً كَثِيراً وَنِسَاءً وَاتَّقُوا اللَّهَ الَّذِي تَسَاءَلُونَ بِهِ وَالْأَرْحَامَ إِنَّ اللَّهَ كَانَ عَلَيْكُمْ رَقِيباً

„ O ljudi, bojte se Gospodara svoga, Koji vas od jednog čovjeka stvara, a od njega je i drugu njegovu stvorio, i od njih dvoje mnoge muškarce i žene rasijao. I Allaha se bojte, s imenom čijim jedni druge molite, i rodbinske veze ne kidajte, jer Allah, zaista, stalno nad vama bdi.“(An-Nisa, 1.)

Allah, tebareke we te'ala, je odredio da se upotpuni stvaranje čovjeka nakon veze između muškarca i žene, Zemlje i Nebesa, između svijeta meleka i svijeta ljudi, između duhovnog i fizičkog svijeta, i sve to pod Allahovom zaštitom i Njegovim određenjem. Obavijestio nas je Poslanik, sallallahu alejhi we sellem, u hadisu, koji prenosi Enes ibn Malik, radijallahu anhu: “ Allah je za matericu zadužio meleka, pa kaže: “Gospodaru, kap tekućine? Gospodaru, zakvačak? Gospodaru, komad mesa? “ Pa kada bude trebao da završi stvaranje, kaže: „ Gospodaru, hoće li biti muško ili žensko? Nesretan ili sretan? Kolika mu je opskrba? Koliko će živjeti? “ Pa se to upiše u majčinom stomaku. “ Hadis bilježe Buharija i Muslim.

O, ženo čista, majko plemenita, tvoja materica je mjesto ove počasti, posjećuje te melek, tu započinje stvaranje, pa se boj Stvoritelja i zahvaljuj Mu, ibadet mu čini, da bi tebe i tvoje potomstvo uveo u vječni Džennet!

A ti, majko, koja nosiš dijete u svojoj utrobi, neka znaš da je Allah uvijek s tobom i da te je Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, obradovao velikim nagradama! Taberani bilježi da je Sellama, dadilja Poslanikovog, sallallahu alejhi we sellem, sina Ibrahima, upitala: „ O, Allahov Poslaniče, obradovao si muškarce svakim hajrom, a nisi žene? “ Pa reče: „ Jesu li te tvoje prijateljice na to nagovorile? “Pa reče: „ Jesu, one su me nagovorile. “Pa reče: „ Zar nije zadovoljna jedna od vas da kada je trudna od svog muža, a on je njom zadovoljan, da ima nagradu poput postača, klanjača na Allahovom putu? Pa ako je zadese porođajni bolovi, ne znaju stanovnici Nebesa ni Zemlje, kakve je skrivene radosti čekaju. Pa kada rodi, ne izađe iz nje kap njenog mlijeka, niti će (dijete) posisati gutljaj, a da neće imati za svaki gutljaj i usisaj dobro djelo, pa ako noć probdije zbog njega, imaće nagradu kao da je oslobodila sedamdeset robova na Allahovom putu. “ Hadis bilježi Taberani, a svi prenosioci su mu povjerljivi. Taberani takođe bilježi hadis od Poslanika, sallallahu alejhi we sellem: „ Žena u trudnoći, sve do porođaja, je poput onog koji bdije na Allahovom putu. “ Pa na kom si samo hajru, o, ti, koja nosiš hajr! Koliki samo plijen skupi svaka žena, koja vjeruje u Allaha Uzvišenog, tokom dana i noći, dok spava i dok je budna, od dana kada je Allah, subhanehu we te'ala, odredio život u jednom malom ugrušku, nastanjenom u njenoj materici, pa sve dok se ne rodi dijete! To je opskrba i poklon od Allaha, Njegova darežljivost prema ženama, majkama, vjernicama, koje su zadovoljne Allahom kao Gospodarom. Na kraju, neka je Hvala Allahu, Gospodaru svjetova!

(akos.ba)

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top