Moj vrt

5 pravila njege i zaštite od hladnoće za Vaše cvjeće

Premještanje saksija je uvijek zahtjevan posao, ali kada ga valjano uradite, vaše biljke će lijepo prezimjeti.

Ako imate zastakljenu terasu, većina saksija može na njoj i da ostane. Stavite ih na zid, a za to će vam dobro doći jednostavne police ili dekorativni držači. Biljke osetljive na hladnoću ipak unesite u kuću.

Biljke koje su ljeto provele u saksijama, na terasi ili u bašti pred početak sezone mrazeva treba da unesete u kuću

Pregledajte biljke

Dok su biljke još napolju, pregledajte svaku saksiju i provjerite da li su biljke zdrave. Većinu biljaka treba još jednom da nađubrite, a onda napravite pauzu do februara. Biljke koje tek treba da procvjetaju nastavite da prihranjujete, a kako temperatura pada, smanjujte zalivanje.

Unosite postepeno

U stanu odredite mjesta na koja ćete postaviti saksijsko cveće i prostor raspremite. Prvo unesite cvjeće koje teže podnosi hladne noći, a vrste koje bolje podnose niže temperature ostavite još neko vrijeme na balkonu, na svjetlom mestu, ali u zavjetrini.
bilje kuca

Pripremite mjesto

Saksije u kući rasporedite tako da se listovi i cvjetovi ne dodiruju. Možete da ih grupišete po bojama koje se slažu ili prave lijep kontrast.

Što manje vode

Cvjeće lakše podnosi sušu nego višak vode i zato prestanite sa svakodnevnim zalivanjem koje ste uobičajili tokom vrelih dana. Dva puta sedmično biće sasvim dovoljno, ali pazite da voda bude odstajala i sobne temperature. Najbolje je da uvijek imate nekoliko flaša punih vode koje će služiti samo za zalivanje cvjeća.

Što više svjetlosti

Većina biljaka voli svjetlost, pa ih stavite na pod, na nisku komodu ili stočić ispod prozora. Kada se dan jako skrati, ujutru sklonite ili razmaknite zavjese kako bi u prostoriji bilo što više sunca. Kad počne sezona grijanja, saksije odmaknite od izvora toplote i redovno orošavajte biljke kako bi imale neophodnu vlagu.

Izvor:zena.blic.rs

Povezani članci

Back to top button