Vi ste ovdje
Home > Duhovnost > Islamske teme > Poklon bolesnim – treći lijek

Poklon bolesnim – treći lijek

   U ime Allaha, Milostivog, Samilosnog:

One koji, kada ih zadesi neka nevolja, kažu “Mi smo Allahovi, mi se Njemu vraćamo” (El-Bekara: 156); “I Onaj Koji me hrani i poji; i kada obolim, On me liječi” (Eš-Šu’ara’: 79-80).

U ovom ćemo Odsjaju sažeto iznijeti na vidjelo dvadeset i pet lijekova, koji mogu biti istinska utjeha i koristan mehlem iskušanicima, unesrećenima i bespomoćnim bolesnicima koji sačinjavaju desetinu čovječanstva.

   TREĆI  LIJEK

       O ti bolesni koji nisi izdržljiv! Neprestani odlasci onih koji su došli i starenje mladih i neprestano kotrljanje ka nestajanju i rastajanju, svjedoče da čovjek na ovaj svijet nije došao radi zabavljanja i uživanja.

       Uz to, čovjek koji je najsavršenije i najuzvišenije stvorenje, najobdareniji sistemima i organima, koji je čak i sultan svih živih bića, razmišljanjima o uživanjima koja su prošla i budućim nesrećama i belajama koji nisu dosli, čini svoj život sumornim i tegobim, gorim čak i od životinskog. Znači da čovjek na ovaj svijet nije došao samo radi lijepog življenja i da bi svoj život proživio uživajući i u zadovoljstvu. Sigurno je da je čovjek, koji posjeduje veliki kapital, došao da, trgujući, zaradi sreću vječitog života. Taj kapital, koji mu je dat u ruke, jeste upravo njegov život.

      Da nije bolesti, zdravlje i zadovoljstvo čovjeka bacaju u nemar. Ovaj svijet prikazuju mu lijepim i čine da zaboravi na ahiret. Ne žele da podsjećaju na kabur i smrt. A životni kapital protraće uzalud. Bolest mu pak odjednom otvori oči. Njegovom postojanju i tijelu kaže:”Ti nisi besmrtno, niti si bez gospodara, a imaš i svoju ulogu. Ostavi ponos i razmišljaj o svom Stvoritelju, znaj da ćeš otići u kabur, pa se tako i spremi.”

        Eto, sa ove tačke gledišta, bolest je jedan savjetnik koji ne obmanjuje i uputitelj koji opominje. S obzirom na to, na bolest se ne treba žaliti, već  biti zahvalan, a ako bude isuviše teško, treba moliti za strpljenje.

Nastavit će se, ako Bog da. Odlomak iz knjige “Poklon bolesnim” autor B. Said Nursi IV izdanje Izdavač: IK Rejhan Sarajevo 2012.  rejhan.net akos.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top