Naše aktivnosti

AKOS – Seminar ‘Kolektivno prenošenje islamskih vrijednosti’

U nedjelju, 02.12.2012. godine, Asocijacija za kulturu, obrazovanje i sport (AKOS),  organizovala je seminar na temu „Kolektivno prenošenje islamskih vrijednosti“. Radi se o nastavku seminara „Individualno prenošenje islamskih vrijednosti“, kojeg je Asocijacija organizovala 11.11.2012. godine. Kao i prošli put, druženje je organizovano u prostorijama Nedwe, na sarajevskom naselju Stup, a prisustvovalo je 30 učesnika, većinom iz Sarajeva. Seminar je počeo u 09:30h, a završio u 15:30h.

Treneri na seminaru su bili mr. hfz. Dževad Hrvačić i mr. Muharem Adilović.

                Osnovni cilj serijala seminara je razumijevanje važnosti i obaveze prenošenja islamskih vrijednosti, te pravljenje razlike između individualnog i kolektivnog načina. I jedna i druga metoda imaju svoje karakteristike, a vrlo je bitno poznavati kada pribjeći jednoj, odnosno drugoj.  Upravo to su bile teme ovih seminara.

                Nije teško zaključiti da je naše društvo u velikoj potrebi za onima koji će ga povesti u neke sigurnije i bolje vode. Također, uvjerenja smo da oni koji treba da se odazovu tom pozivu, ne mogu naći inspiraciju i norme kojima će se voditi na tom teškom putu, osim u islamu i njegovom učenju.

Upravo zbog toga, potrebno je educirati što veći broj pojedinaca i pomoći im da ovladaju ovom „vještinom“, kako bi postali većina i na taj način pomogli našem društvu da žive jedan bolji život.

                Potrebno je mnogo vremena da bi se postigli ovi ciljevi. Toga su u AKOS-u svjesni i zato su oni već krenuli ka edukaciji i osposobljavanju kadra koji će biti jedan o uzročnika boljeg društva. Kao što to i parola Asocijacije kaže „Zajedničkim snagama na temelju univerzalnih vrijednosti, odgojimo generaciju budućnosti“, njeni članovi su uvijek na raspolaganju u ostvarenju univerzalnih i pozitivnih ciljeva.

Fotografije sa seminara možete pogledati ovdje.

Adnan Ljevo

akos.ba

Povezani članci

Back to top button