Vi ste ovdje
Home > U Fokusu > 23. godišnjica od ubistva komandanta odbrane Žepe Avde Palića

23. godišnjica od ubistva komandanta odbrane Žepe Avde Palića

Avdo Palić je rođen u mjestu Krivača kod Žepe. Tokom studija u Sarajevu je upoznao svoju suprugu Esmu iz Žepe. Prije rata živjeli su u Vlasenici gdje je Avdo bio zaposlen kao nastavnik u lokalnoj srednjoj školi. Za Bajram 1992. godine Avdo i Esma su otputovali u Žepu u posjetu rodbini. U međuvremenu Avdin otac Murat je preminuo od srčanog udara nakon protjeravanja iz Krivače na putu za Srebrenicu.

U međuvremenu počinje agresija na BiH. Avdo Palić ostaje u Žepi i organizuje otpor agresoru. Slijedeće tri i po godine branioci Žepe pružaju žestok otpor nadmoćnijem neprijatelju. Tokom rata Avdo i Esma su se vjenčali. Esma je rodila dvije kćerke, Semru i Nejru.

Pukovnik Armije Republike Bosne i Hercegovine Avdo Palić zarobljen je 27. jula 1995. godine. Zarobio ga je pomoćnik načelnika za bezbjednost i obavještajni rad Generalštaba VRS Zdravko Tolimir i doveo na komandno mjesto kod generala Ratka Mladića. Narednih petnaest dana Palić je proveo u Rogatici, gdje ga je ispitivao načelnik bezbjednosti Generalštaba Ljubomir Beara, da bi nakon toga bio prebačen u garnizonski vojni zatvor Vanekov mlin u Bijeljini odakle ga je u noći 5. na 6. septembar 1995. godine izveo Mladićev lični pratilac Dragomir Pećanac i od tada mu se gubi svaki trag.

Na pregovorima o evakuaciji civila iz zaštićene zone Žepa 27. jula 1995. godine, u ukrajinskom kampu UNPROFOR-a na Bokšanici kod Žepe, zajedno s Palićem, zarobljeni su i Mehmed Hajrić i Amir Imamović, članovi ratnog Predsjedništva Žepe, koji su također ubijeni.

Lokacija na kojoj je mučki ubijen Avdo Palić nije poznata. Prema nalazima obdukcije zaključeno je kako je najvjerovatnije ubijen pucnjem u glavu. Pretpostavlja se da mu je pucano s leđa.

Njegovi posmrtni ostaci ekshumirani su iz masovne grobnice u novembru 2001. godine, ali nisu bili identificirani do augusta 2009. godine.

Nezim ef. Halilović, koji je u ratu bio komandant 4. Muslimanske brigade, govorio je o velikom herojstvu Avde Palića i svih boraca i šehida koji su branili tekovine odbrambeno-oslobodilačkog rata od 1992.-1995. godine u BiH.

– U haremu Alipašine džamije, u safovima poredani leže istinski heroji, komandatni, patrioti koji su branili ovaj grad, koji su branili ovu zemlju. Avdo Palić je imao hrabrosti da goloruk stane pred svoje Žepljake i da ih brani. Tim herojstvom je jedan od ljudi koji je udario značajan pečat našoj modernoj povijesti – kazao je pored ostalog Halilović.

Podsjetio je također i na nepravdu koju bh. društvo i država i danas čini hrabrim borcima Armije RBiH, te pozvao sve borce, građane, da svojim djelima pokažu kako borci i šehidi nisu zaboravljeni i nisu uzalud dali svoje živote.

Izvori: nap.ba
faktor.ba
radiosarajevo.ba

 

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top