Vi ste ovdje
Home > Kultura i tradicija > Umjetnost > 100. godišnjica turske kinematografije: Ove godine na SFF-u šest turskih filmova

100. godišnjica turske kinematografije: Ove godine na SFF-u šest turskih filmova

“Ovo je 100. godišnjica turske kinematografije, zbog čega mi predstavlja posebno zadovoljstvo što se na SFF-u prikazuje veliki broj turskih filmova”, poručio Soner Sahin

 – “Turska kinematografija je doživjela revoluciju nakon filma ‘Eskiya’ 1996. godine, a prije toga u Turskoj su vladali strani filmovi”, rekao je ataše za kulturu i turizam pri turskoj ambasadi u Sarajevu Soner Šahin, javlja Anadolu Agency (AA).

U okviru ovogodišnjeg SFF-a, koji će trajati od 15. do 23. augusta i čiji je jedan od medijskih partnera AA, bit će prikazano šest turskih filmova.

Šahin je kazao da je ovo 100. godišnjica turske kinematografije, izrazivši zadovoljstvo što se ove godine prikazuje tako veliki broj turskih filmova na SFF-u.

“Jako sam zadovoljan zbog pažnje koju dobijamo kada su u pitanju filmovi i serije. Na ovaj način možemo predstaviti kulturu Turske, a ujedno i podijeliti zajedničke vrijednosti. Ovogodišnjem SFF-u prisustvovat će i Halit ErgenCč, koji je ulogom ‘sultana Sulejmana’ privukao veliki pažnju u BiH. Sretan sam što na ovaj način možemo podržati Festival”, izjavio je Šahin.

Ističući kako su ranije u Turskoj preovladavali strani filmovi, Šahin je pojasnio da je turska kinematografija doživjela revoluciju nakon filma “Eškija”, u kojem glumi jedan od najpopularnijih turskih glumaca Šener Šen.

“Nakon tog filma, ohrabrili su se turski producenti i počeli praviti filmove sa velikim budžetom. Sada na našem tržištu ima više domaćih filmova, nego stranih. Turska kinematografija je zaista napredovala i počeli su se snimati razni žanrovi. Također, turske serije su postigle nevjerovatnu popularnost u balkanskim i arapskim zemljama. Upravo to što se prikazuje šest turskih filmova na SFF-u pokazuje koliko je uspješna turska kinematografija”, zaključio je Šahin.

Šahin je naglasio kako Turska i BiH imaju jake kulturno-historijske veze, dodavši da je od velike važnosti bilo otvaranje Ureda atašea za kulturu i turizam u Sarajevu. 

 

Anadolija

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top
PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com