Enterijer

10 stvari koje nikada ne smijete bacati u WC školjku

  1. Zubni konac

Konac za čišćenje zubi se ne razgrađuje u vodi i zato vam može izazvati probleme. Konac može ostati u cijevima odvoda, a velike količine konca mogu se zapetljati u klupko i vrlo brzo se pretvoriti u čep.

  1. Ulje

Hrana koju jedete u WC školjci bi se trebala naći isključivo putem vaše probave. Iako je ulje tekuće, na niskim temperaturama ono postaje kruće te se taloži po stjenkama cijevi, baš kao i po krvnim žilama. S vremenom otvor cijevi postaje sve uži i uži, a rezultat toga vam je sigurno jasan.

  1. Flastere

Većina flastera napravljena je od plastike, koja nije bio razgradiva te zbog toga zagađuje okoliš, ali se može zaglaviti u cijevima i izazvati začepljenje odvoda.

  1. Lijekove

Iako su topljive u vodi i neće začepiti odvod, tablete zagađuju vodu koja potom odlazi u naše rijeke i more, a u kojima se ljeti kupamo. Kanalizacijski filteri ne mogu takve kemikalije izdvojiti iz otpadnih voda i zato budite pametni i odgovorni.

  1. Vlažne maramice

Iako ih zovemo maramicama, one nisu od istog sastava kao one papirnate. Vlažne maramice poput onih za bebe ili higijenu ruku ne mogu se razgraditi te time zagađuju okoliš, ali mogu ostati u cijevima i izazvati začepljenje odvoda.

  1. Papirnate peškire

Iako su od papira baš kao i toaletni papir, papirnati peškiri su napravljeni da traju, odnosno da se ne raspadaju tako lahko. Upravo zbog toga oni su jedni od najbržih i najčešćih uzročnika zaštopavanja odvoda.

  1. Higijenske uloške i tampone

Postoji jako dobar razlog zašto na vratima toaleta u restoranu stoji natpis – tampone i uloške bacajte u kantu za smeće. Ova higijenska pomagala upijaju veliku količinu tekućine zbog čega se mogu toliko proširiti da u trenu mogu začepiti odvodnu cijev.

8.Štapiće za uši i vatu

Oba higijenska pomagala nisu biorazgradiva te se mogu zaglaviti u cijevima, a vata u doticaju s tekućinom povećava svoj volumen 3 do 5 puta. Dovoljni razlozi zašto da ih bacite u kantu za smeće.

  1. Opuške od cigarete

Filter cigarete je napravljen od spužvastog materijala koji upija vlagu i povećava svoj volumen, a ne može se razgraditi. Dovoljan razlog da opuške nikada ne bacate u WC školjku.

  1. Kosu i dlake

Iako dolazi iz našeg tijela to ne znači da im je mjesto u zahodu. Vlasi su tanke i nisu razgradive u vodi, a više vlasi zajedno lako će se zapetljati i stvoriti klupko dlaka koje je najčešći uzročnik zaštopanih odvoda u kućanstvu.

Akos.ba

Povezani članci