Vi ste ovdje
Home > Vijesti > Kolumne i intervjui > Zajednički nastup: Šta može 50.000 bosanskih glasova u RS-u?

Zajednički nastup: Šta može 50.000 bosanskih glasova u RS-u?

Stari scenarij već smo gledali, nije donio rezultate i vrijeme je za novi. Je li moguće ostvariti probosanski san o zajedničkom nastupu u RS-u?

Piše: Haris Imamović

Donošenje Deklaracije Narodne skupštine Republike Srpske o vojnoj neutralnosti, pritisci predsjednika RS-a Milorada Dodika (putem VSTV-a i prijetnjama referendumom) na pravosudne institucije i potpisivanje sporazuma RS-a sa Hrvatskom, neka su od aktuelnih očitovanja sistemskog podrivanja suvereniteta BiH.

Riječ je o trendu koji traje već godinama i na koji se bh. javnost u nekoj mjeri već navikla, što se može tumačiti dvojako: kao slabost vlasti RS-a, odnosno potrebu da usljed nemogućnosti poduzimanja “ozbiljnijih akcija” (npr., referendum o nezavisnosti) pokreću ovakve inicijative; i – kao nemogućnost probosanske politike ili probosanskog dijela međunarodne zajednice da sankcioniše i neutralizira to permanentno produciranje političke nestabilnosti.

Uistinu, referendumi u Kataloniji i Kurdistanu su pretrpjeli pravnu dekonstrukciju, u vidu aktivnog nepriznanja, od strane međunarodne zajednice, koja je tim povodima dokazala da ipak postoji. Time se potvrdila teza da je vanjski suverenitet, u smislu međunarodne priznatosti, jednako važan, ako ne i važniji od unutarnjeg suvereniteta, u smislu kapaciteta centralnih vlasti da represivnim mehanizmima discipliniraju pobunjene regije. O tome je, upravo na ovoj online platformi, bilo riječi i prije navedenih referenduma, u tekstu “Abhazijski scenario: Šta ako se otcijepi Republika Srpska?”.

Nepostojeći kapaciteti

Međutim, činjenica da su kapaciteti Republike Srpske za proglašenje nezavisnosti, s obzirom na međunarodni poredak, blago rečeno nepostojeći, nije dovoljna. Politika ne može biti uživanje, niti lamentiranje, nad postojećim činjenicama i njihovim poretkom, već stvaranje i novih činjenica i njihovih poredaka.

U tom smislu, postavlja se pitanje, koje bi to nove činjenice omogućile promjenu na početku istaknutog, negativnog procesa potkopavanja državnog suvereniteta BiH od strane vlasti RS-a?

Opširnije na portalu Analiziraj.ba.

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top