Vi ste ovdje
Home > Kultura i tradicija > Umjetnost > Yunus Emre: Dodjela certifikata polaznicima kurseva i izložba kaligrafije

Yunus Emre: Dodjela certifikata polaznicima kurseva i izložba kaligrafije

Turski kulturni centar “Yunus Emre” Sarajevo večeras organizira program zatvaranja kurseva iz kulture i umjetnosti sa programom dodjele certifikata polaznicima za 2017. godinu, javlja Anadolu Agency (AA).

 Bit će upriličena izložba radova polaznika kurseva tezhiba (iluminacije) i kaligrafije, te kratki muzički program koji će izvesti polaznici kursa naja. Također, prisutni će imati priliku da degustiraju određena jela koja će pripremiti polaznici kursa turske kuhinje.

 Direktor Instituta Mehmet Akif Yaman izjavio je kako Institut već nekoliko godina, pored kurseva turskog jezika, organizira i kurseve iz oblasti kulture.

 ”Ranije smo imali kurseve ručnih radova. Sada, uvođenjem kurseva tezhiba, kaligrafije, naja i turske kuhinje, unosimo raznolikost“, rekao je Yaman, koji je dodao kako je kurs tezhiba organiziran uz poršku vlasti iz turskog grada Burse.

Yaman je kazao kako je oko 200 polaznika kurseva prošlo tromjesečnu obuku.

Dodao je kako će pojedini polaznici kursa sviranja naja, koji su došli do određenog nivoa, održati 20-minutni koncert na kojem će biti intonirana i himna Bosne i Hercegovine.

”Bilo je veliko interesovanje za kurs naja. Već prvog dana prijava do podnevnih sati bile su popunjene sve grupe jer dugo vremena nije bilo takvog kursa”, rekao je Yaman koji je podsjetio na značaj naja, kako kroz historiju tako i danas.

Ćazim Hadžimejlić, profesor kursa kaligrafije, kazao je kako su se polaznici ovog kursa pokazali vrlo uspješnim bilo da je riječ o redovnim dolascima bilo o samom radu. Dodao je kako će biti predstavljena izložba koja se satoji od dva segmenta – kaligrafije i iluminacije.

 U segmentu iluminacija bit će izloženo 40 radova, koji su, prema ocjenama Hadžimejlića, izrazito teški i zahtjevni. Kazao je kako su polaznici svojom uspješnoću iznenadili čak i profesore.

”Što se tiče kaligrafije, uradili smo oko 70 radova, ali će biti izloženo 50 radova polaznika kursa gdje su predstavljena pisma sulus, neshi, rika, kufi pismo”, rekao je Hadžimejlić.

Upitan o tome da li su se polaznici prvi put susreli sa kaligrafijom, Hadžimejlić je rekao kako je bilo onih koji su došli sa predznanjem, ali da ono nije bilo adekvatno.

 ”Bilo je daleko teže ispraviti nego raditi s onima koji nisu ništa znali, oni su odmah prihvatili kako im se kaže. Uspjeli smo i to da mnoge stvari dovedemo na nivo da oni faktički poslije ovog kursa mogu da prepoznaju šta je dobro, a šta loše”, rekao je Hadžimejlić.

 On je dodao kako su dali temelj i polaznike kursa uputili u pismo, u probleme, ljepotu i estetiku samog pisma.

 Ova izložba će biti otvorena 15 dana.

Akos.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top